Aloja

Noslēgusies Alojas novada pludmales volejbola vasara

godalgotas-vietas-damas.480.349.s23.augusts, Ungurpils ezera pludmale un diena, kad noslēdzās Alojas novada pludmales volejbola sezona. Ungurpils ezera pludmales volejbola laukumos norisinājās lielais fināls, un paralēli tam norisinājās arī „Torņa kausa” izcīņa volejbolā 3:3. Lai gan finālam vajadzēja pulcēt astoņus kungu un četrus dāmu pārus, uz to ieradās vien piecas kungu un trīs dāmu komandas – par to neliela vilšanās. Līdz ar to mazliet mainījās izspēles sistēma un kārtība, taču nemazinājās kāre un vēlme uzvarēt.

Diena iesākās ar spēlēm „Torņa kausa” turnīrā. Bija sapulcējušās 11 komandas, kuras tika sadalītas divās grupās – attiecīgi pa piecām un sešām komandām katrā. Grupu spēlēs iezīmējās spēku samēri – tie liecināja, ka cīņa par uzvaru būs spraiga. Ceturtdaļfinālā iekļuva katras grupas četras labākās komandas, kur pusfinālā iekļuva katra ceturtdaļfināla spēles uzvarētāji.

Šoreiz pusfināli kopā saveda komandas „Tip top” (Valmiera) un „VSŠ” (Valmiera/Rīga), kurā, starp citu, spēlēja arī viena daiļā dzimuma pārstāve. „Tip top” puiši šoreiz neizrādīja īpašu laipnību, neskatoties uz to, ka pretiniekos bija arī dāma, un izcīnīja uzvaru pirmajā no pusfināliem. Otrais pusfināls kopā saveda Alojas novada komandas – „Ungurpils/Ģirts” (Ungurpils/Aloja) pret „Komats un punkts” (Puikule). Tur cīņa jau bija citā līmenī, citā spriedzē un emocijās. Punkts pēc punkta katrai no komandām, bet beigās tomēr veiksmīgāki nosacītie mājinieki „Ungurpils/Ģirts”. Spēlē par 3.vietu „VSŠ” komandai spēku vairs nebija, jo puiši vēl paralēli spēlēja arī fināla posmā, tāpēc „Komats un punkts” (Atis Rudzītis, Normunds Liecis, Roberts Trepše) diezgan pārliecinoši izcīnīja 3.vietu.

Fināls bija kā finālam pienākas – divas spēcīgākās komandas cīņā par uzvaru. Emocijas sita augstu vilni, pa vidu arī kādi necenzēti vārdi, spēle punkts punktā. Tikai pašās mača beigās komandas „Ungurpils/Ģirts” pašu kļūdas neļāva viņiem triumfēt, bet par to bēdīgi nebija „Tip top” (Roberts Razminovičs, Atis Antons, Silvestrs Dreimanis) puiši, kuri kļuva par „Torņa kausa” uzvarētājiem, bet otrie palika „Ungurpils/Ģirts” (Sandis Veide, Ģirts Logins, Rolands Lācis).

Tad nu pienācis bija arī finālu laiks dāmu komandām. Kā iepriekš minēju, plānoto četru komandu vietā ieradās vien trīs pāri, līdz ar to komandām nācās izspēlēt divu apļu turnīru, tādā veidā noskaidrojot vietu secību. 1.aplis dāmām tiešām bija spraigs, jo gan uzvaras garšu, gan zaudējuma rūgtumu izbaudīja katra no komandām, taču tas solīja intrigu otrajam aplim. Tomēr tā tam nebija lemts būt – komandai „Evijas” personīgu apstākļu dēļ nācās doties prom, un otrajā aplī nācās samierināties ar tehniskajiem zaudējumiem, līdz ar to Evijai Dārziņai un Evijai Leoskai 3.vieta Alojas novada pludmales volejbola čempionātā. Tas nozīmēja vienu – 2.apļa vienīgajā spēlē starp komandām „Pūpēži” un „LG” tiks noskaidrots šīs vasaras labākais dāmu pāris.

Pirmajā aplī, sīvā trīs setu cīņā, pārākas bija „LG” meitenes, bet „Pūpēži” nebija gatavi tā vienkārši atdot spēli. Cīņas cena bija ļoti augsta, laikam tāpēc „LG” meitenes tā teikt ielika citā ātrumā, un finālā nodemonstrēja labāku sniegumu nekā pirmajā grupas spēlē, beigās izcīnot uzvaru divos setos. Līdz ar to par Alojas novada pludmales volejbola čempionēm kļuva komanda „LG” (Gunta Blūmiņa, Laura Iraida), bet otrās palika „Pūpēži” (Elīna Auzāne, Liene Libere) meitenes.

Kungu fināls solīja lielāku intrigu, jo vairāk komandu – vairāk titula pretendentu. No astoņām komandām, kurām bija paredzēts būt lielajā finālā, šoreiz dalību ņēma vien piecas. Finālu komandas iesāka, izspēlējot apļa turnīru, komandām spēlējot katrai ar katru un tādā veidā noskaidrojot pusfinālistus. Šoreiz „Ungurpils II” komandai nācās būt atkritējai, grupu turnīrā neizcīnot nevienu uzvaru, līdz ar to beigās nācās samierināties ar 5.vietu. Pusfinālos līdz divu setu uzvarai, savu pārākumu pār pretiniekiem nodemonstrēja komandas „Zeķes” un „Krievu riekstiņi”, kuras pārliecinoši, ar 2:0, uzvarēja attiecīgi „Kurmja brothers” un „VSŠ” komandas.  Spēlē par bronzu tikās valmierieši pret vietējiem kurmjiem. Pirmo setu diezgan pārliecinoši uzvarēja „VSŠ”, otrajā setā „Kurmja brothers” bija saņēmušies un spēle ritēja līdzīgi, līdz seta beigās pāriskurmju kļūdas deva pārsvaru valmieriešiem. Viņiem ar šīm dāvanām pilnībā pietika, lai setu un līdz ar to arī spēli, noslēgtu savā labā, tas „VSŠ” (Jānis Galauliņš, Andis Bāliņš) kungiem ļāva pirmo reizi iekļūt Alojas novada pludmales volejbola čempionāta godalgotajās vietās.

Ar lielu nepacietību tika gaidīts lielais fināls, kur savā starpā tikās „Zeķes” un „Krievu riekstiņi”. Zeķu duets pēc zaudējuma pirmajā grupu turnīra spēlē, turpmākās dienas garumā demonstrēja ļoti stabilu un pārliecinošu sniegumu, kas riekstiņiemsolīja grūtu spēli. Varbūt „Zeķes” pārāk ātri noticēja, ka ir jau izcīnījušas uzvaras laurus, taču riekstiņi tā nedomāja, un 1.setā pārsteidza pretiniekus, izcīnot uzvaru. Otrais sets jau bija visu sagriezis kājām gaisā. Tajā „Zeķes” izlika visas savas dusmas par zaudēto pirmo setu un pa setiem panāca 1:1. Tātad trešais – izšķirošais sets. Zelta setā jau vairs nav runas tikai par meistarību, klāt nāk arī izturība, emocijas, pieredze un pati galvenā – veiksme. Tieši šīs lietas arī izšķir šādu spēļu likteņus. Varbūt iepriekšējā setā atstātās emocijas vai varbūt veiksmes trūkums bija tas, kas zeķēm traucēja trešo setu iesākt apņēmīgi. Riekstiņi ļoti pārliecinoši iesāka trešo setu, iegūstot stabilu pārsvaru. Kaut arī „Zeķes” centās, cīnījās par katru laukuma centimetru, rokas tomēr bija par īsām, lai sasmeltu izlieto ūdeni un nācās kapitulēt pretinieku komandas priekšā. Tātad „Krievu riekstiņi” (Ingmārs Kārkliņš, Kristaps Kalnmačs) bija kļuvuši par Alojas novada pludmales volejbola čempionāta uzvarētājiem, aiz sevis atstājot komandas „Zeķes” (Ričards Bušs, Mārcis Auziņš) un „VSŠ”.

Turnīra finālistu un pludmales volejbola entuziastu starpā tika rīkota iekšējā aptauja, lai noskaidrotu Alojas novada pludmales volejbola čempionāta labākos spēlētājus, jo paši spēlētāji jau tomēr zina vislabāk, pret ko spēlēt ir vieglāk vai grūtāk, un kurš ir demonstrējis visnoturīgāko sniegumu visa turnīra garumā. Dāmu grupā par labāko tika atzīta Gunta Blūmiņa („LG”), bet kungu grupā meistarīgākā spēlētāja gods aizceļoja pie Kristapa Kalnmača („Krievu riekstiņi”).

Liels paldies 41 kungu un 11 dāmu pāriem, kuri visas šīs vasaras laikā piedalījās kaut vienā no Alojas novada pludmales volejbola čempionāta posmiem – bez jums noteikti nekas nenotiktu! Milzīgs paldies ir jāsaka arī Alojas novada domei un uzņēmumam SIA „Aloja-Starkelsen” par atbalstu turnīra rīkošanā. Protams, paldies Valdim Možvillo, Sergejam Fiļipovam un Ludim Dārziņam par laukumu sagatavošanu uz katru no posmiem.

Paldies visiem! Tiekamies smiltīs jau nākošgad!

Galerija

Artūrs Vītols, Alojas novada pludmales volejbola čempionāta organizators