Aloja

Tehniskās jaunrades pulciņš Alojas Ausekļa vidusskolā uzsācis aktīvu darbību

Alojas Ausekļa vidusskolā kopš septembra darbojas Tehniskās jaunrades pulciņš 6.-11.klašu skolēniem. Sākotnēji plānoto astoņu dalībnieku vietā strādā pat vairāk nekā desmit. Tā kā maijā biju aizvedusi pirmo eksperimentālo komandu uz Rīgu, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu, kur notika „Saules kauss”, izvēlējos piedāvāt mašīnu modelīšu, ko aprīkojam ar saules baterijām, būvēšanu.

Lai to paveiktu, sākām ar reaktīvajo jeb balonu mašīnīšu būvēšanu, turpinām ar elektriskajām, kas aprīkotas ar motoriem un baterijām. Viegli nav, mācāmies līmēt, zīmēt, veidot, modelēt, meklēt labākos risinājumus un piemērotākās detaļas. Pamazām apgūstam dažādas elektroierīces un mērinstrumentus. Lietojam lodāmurus, veidojam elektriskās ķēdes, darbinām elektromagnētus un citas ierīces.

Ar skolas direktores atbalstu noorganizēju Jaukšanas darbnīcu. Ideja aizgūta no starptautiskā projekta „Nāc un dari, jo tu vari!”, kura posms notika arī Limbažos oktobra nogalē. Pētījām vecus, nolietotus printerus, datorus, citas ierīces, kas nozīmē – jaucām un vācām noderīgas detaļas un skrūvītes modelīšiem. Tā ir nenovērtējama darbošanās pieredze bērniem, par ko viņi bija sajūsmā.

12.novembrī tiku uzaicināta uz minētā projekta uzsākšanas konferenci Limbažos, jo mēs bijām pirmie, kas aktīvi piedalījās tā aktivitātēs, būvējot moto robotus, lego būves un daudz ko citu. Dalījāmies pieredzē ar projektā iesaistīto reģionu dalībniekiem par tehniskās jaunrades iespējām un problēmām.

Esam uz pareizā ceļa, atliek tikai strādāt, jo ir jābūt ļoti pacietīgiem un rūpīgiem, lai mašīnītes darbotos labi. Pirmos četrus modeļus skolā jau esam nodemonstrējuši.

Paldies skolas direktorei savā un pulciņa dalībnieku vārdā par nemitīgu atbalstu, ieinteresētību materiālā un morālā ziņā.

Tehniskās jaunrades pulciņa vadītāja S. Mangulsone