Aloja

Ziemeļvalstu bibliotēku nedēļa Alojā

Latvijā jau 17. reizi novembra mēneša otrā nedēļa ir Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa, kuras galvenais mērķis ir Ziemeļvalstu literatūras, kultūras un tradīciju iepazīšana. Laikā no 10. – 16.novembrim, kas ir gada vistumšākais laiks, Ziemeļvalstīs (Dānija, Zviedrija, Somija, Norvēģija, Islande) un Baltijas valstīs (Latvija, Lietuva, Igaunija), vairākos tūkstošos publiskajās un skolu bibliotēkās vienlaicīgi tika iedegtas sveces un lasīta kopīgi izvēlēta grāmata.

Ar tematisku grāmatu izstādi “Par Muminu un citiem troļļiem” Alojas pilsētas bibliotēkā 10.novembrī iesākās Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļas pasākumi, jo šī gada tēma ir “Troļļi Ziemeļos”.

13.novembrī, kopā ar PII “Auseklītis” vecākās grupas “Mārītes” audzēkņiem, bibliotēkā noritēja Rīta stundas lasījums no Ziemeļvalstu autoru Áslaug Jónsdóttir, Kalle Güettler, Rakel Helmsdal darba “Briesmonīšu tracis”. Tas ir stāsts par divām troļļiem līdzīgām būtnēm – briesmonīšiem, kas nevar izlemt, ar ko draudzēties.

Turpinājumā bērni ieklausījās bibliotekāres Zandas stāstījumā par maģiskajām būtnēm – troļļiem, par ziemeļu troļļu atšķirību no mūsu pasaku rūķiem, milžiem un lutaušiem.

Bērniem tika dots uzdevums salikt kopā pa fragmentiem (puzzles veidā) ilustrācijas, kurās attēloti troļļi. Jāteic, ka nemaz tik viegli šis uzdevums nebija paveicams, jo troļļi mēdz izskatīties tik dažādi.

Tikšanās noslēgumā bērni noskatījās animācijas filmu “Sprīdītis”. Filma veidota pēc vienas no populārākajām un bērniem mīļākajām rakstnieces Anna Brigaderes pasaku lugām.

Bibliotēkas ikdienas apmeklētāji – pusaudži Krēslas stundas lasījumā arī pievērsās troļļu tēmai, lasot fragmentu no zviedru rakstnieka Stefana Spjuta grāmatas “Stallo”. Grāmata ir vēstījums par skandināvu mitoloģisko tēlu Trolli, par tā iespējamajām dīvainajām pārvērtībām, saikni ar cilvēka dzīves telpu un mistisko pasauli.

Ziemeļvalstu Bibliotēku nedēļa ir projekts, ko Ziemeļvalstīs administrē Biedrības Norden asociācija (Foreningen Norden Forbund), bet Latvijā – Ziemeļu Ministru padomes birojs sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu Literatūras centru un biedrību Norden Latvijā.

Sarmītes Frīdenfeldes

teksts un foto