Aloja

Alojas novada atbalstītais projekts „Kartupeļu opera” piedzīvojis koncertuzveduma pirmizrādi

 

Projekts „Kartupeļu opera” šonedēļ piedzīvoja koncertuzveduma ar tādu pašu nosaukumu pirmizrādi Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē. Tā kā SIA „Aloja-Starkelsen” un Alojas novada dome ir „Kartupeļu opera” atbalstītāji, īpašajā notikumā bija klāt ne vien projekta krusttēvs Andrejs Hansons, bet arī Alojas novada domes deputāti, administrācijas un iestāžu darbinieki, kā arī SIA „Aloja-Starkelsen” ģenerāldirektors Jānis Garančs.

„Kartupeļu opera” izrādes paredzētas ģimenēm ar skolas vecuma bērniem. Uzvedumu radījuši seši latviešu komponisti –  Lolita Ritmane, Evija Skuķe, Rihards Dubra, Līga Celma-Kursiete, Mārtiņš Brauns un Andris Sējāns, mūzikā atveidojot Ineses Zanderes pasaku par kartupeļu ceļojumu. Muzikālā stāsta izpildītāji bija solisti Evita Zālīte, Juris Vizbulis, Annija Putniņa, Ivars Cinkuss, Jānis Strazdiņš un citi, kā arī Rīgas Doma meiteņu koris „TIARA” un orķestris.  „Kartupeļu operas” režisore ir Margo Zālīte, scenogrāfiju veidoja Ineta Sipunova un Oskars Dreģis, tērpu māksliniece – Liene Dobrāja, horeogrāfs Alberts Kivlenieks, bet diriģēja Aira Birziņa.

Šis koncertuzvedums ir projekta „Kartupeļu opera” otrā daļa, un ietilpst Eiropas kultūras galvaspilsētas „Rīga 2014” programmā „Izdzīvošanas komplekts”. Tā pirmajā daļā nepilni divi tūkstoši jaunāko klašu skolēnu visā Latvijā mācījās labas uzvedības principus virtuālajā vidē un apguva bioloģiskās saimniekošanas pamatus, piedaloties interaktīvā spēlē „Draugs podā vai Kartupeļa dienasgrāmata”, izaudzējot podā savu kartupeli un uzzinot daudz jauna par mums tik iecienīto ēdienu.

Interesanti, ka uz izrādi skatītāji bija aicināti ņemt līdzi kartupeli, kuru pēcāk ziedoja pārtikas bankai „Paēdušai Latvijai –kopā pabarosim pasauli!”.

Izrāde stāsta par galvenā varoņa, Mazā Kartupeļa, aizraujošo un nedaudz baismīgo ceļojumu no Andu kalniem Dienvidamerikā caur Eiropas karaļnamiem uz laukiem Latvijā. Kondors, Hercogs Jēkabs, mūks Jeronīms, Kurmis, Žurkas, Stērķeles jaunkundze un Ķīseļa kungs ir tikai daži no personāžiem, kurus viņš sastop savā ceļā, taču galvenais jautājums ir  – kāds ir Mazā Kartupeļa lielais dzīves uzdevums?

Projektā plānotas vēl vairākas izrādes visā Latvijā:

31. janvārī – Ventspilī (K/n Ventspils jūras vārti);

5. februārī – Rēzeknē (Latgales vēstniecībā GORS);

19. februārī – Liepājā (Liepājas teātrī);

1. martā – Rīgā (Koncertzālē „Rīga”);

19. aprīlī – Cēsīs (Vidzemes koncertzālē „Cēsis”).

Biļetes uz tām iespējams iegādāties www.bilesuparadize.lv.

Vairāk informācijas par projektu:

www.kartupeluopera.lv, www.kartupelis.lv, riga2014.org/kartupeluopera

Sociālajos tīklos – draugiem.lv/kartupeluopera, facebook.com/KartupeluOpera, twitter.com/Kartupelu_opera

Sagatavoja Zane Šlendaka

Autores foto