Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni praktiski apgūst uzņēmējdarbību

kopbilde.480.349.sValmierā aizvadīts Vidzemes reģionālais Skolēnu Mācību uzņēmumu (SMU) gadatirgus „Ieskandini Ziemassvētkus!”. Pasākumu organizēja Valmieras Profesionālā vidusskola sadarbībā ar tirdzniecības centru „Valleta” un organizāciju „Junior Achievement Latvia”. Tirdziņā tika pārstāvēti 32 SMU no dažādām Vidzemes reģiona skolām, un kopumā tajā piedalījās 74 skolēni, tostarp arī Alojas Ausekļa vidusskolas 9.klases audzēkņi Klāvs Elsiņš un Arta Bārda, un Mārtiņš Elsiņš, Edgars Roļskijs, Valters Roļskijs un Rūdis Bīviņš no 11.klases.

Klāvs izveidojis uzņēmumu „Podainis”, kurā pats veido podus, vāzes, dažādus citus traukus un figūriņas no māla un akmens masas. Viņš izpilda arī pasūtījuma darbus. – Esmu pabeidzis mākslas skolu. Diplomdarbu izstrādāju veidošanā, tāpēc ideja uzņēmuma veidošanai balstīta uz pieredzi tajā, ko protu un kas man patīk, – stāsta puisis. Arī viņa brālis Mārtiņš kopā ar draugiem Valteru un Edgaru savā SMU „Zobratiņš” nodarbojas ar ko sirdij tuvu – velosipēdu remontu un ērmriteņu (velosipēdu ar blakusvāģiem) izgatavošanu.

Gadatirgus dalībnieku veikumu vērtēja žūrija. Tās sastāvā bija tirdzniecības centra „Valleta” vadītāja Evija Švarca, Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas ekonomikas skolotāja Dace Atslēga, Valmieras Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste un metodiķe Sigita Tama, Valmieras Profesionālās vidusskolas direktora vietniece Vita Zeibote, Valmieras pilsētas domes deputāts un uzņēmējs Vugars Ecmanis, SIA „Austris AG” valdes locekle Dace Amona, SIA „MG SHOW” valdes priekšsēdētājs Māris Salmanis un AS “Swedbank” pārstāvis Jānis Bergs.

Lai gan tirdziņā neizdevās gūt lielu peļņu, tas neesot bijis jauniešu mērķis. Iegūtā pieredze, izstrādājot SMU no idejas līdz kam reālam, ir viņu lielākais ieguvums. – Bija ļoti interesanti uzzināt, ko par mūsu paveikto domā tirdziņa apmeklētāji un kāds ir žūrijas vērtējums, jo līdz šim zinājām tikai pašu un alojiešu domas, – atzīst Mārtiņš. Visi uzskata, ka pirmā dalība šādā pasākumā bijusi ļoti veiksmīga, jo SMU „Zobratiņš” saņēma balvu nominācijā „Labākā pārdošanas komanda”, bet Rūdis ar savu uzņēmumu „Rotaļu kabata”, kurā gatavo koka rotaļlietas un attīstošās spēles, ieguva videi draudzīgākā produkta titulu. Tā kā saņemts pozitīvs novērtējums, skolēni plāno pie paveiktā neapstāties, un turpināt attīstīt savus uzņēmumus.

Jaunieši atzina, ka veidot savus mācību uzņēmumus viņus pamudinājusi skolotāja Dace Vilne. Viņa komercdarbību skolā māca jau 10 gadus, taču līdz šim nevienam no audzēkņiem nebija izdevies nonākt līdz gatavam SMU. – Šie skolēni apguvuši pamatprasmes un zināšanas, lai gūtu reālu priekšstatu par to, ko nozīmē kā pieaugušam cilvēkam dibināt uzņēmumu. Ja viņi nākotni izvēlēsies saistīt ar šo jomu, tā nebūs sveša lieta, – skaidro D.Vilne. Puišiem gan vēl nav skaidru domu par profesijas izvēli, jo šai izvēlei, viņuprāt, laika vēl ir pietiekoši.

Skolotāja pateicas Klāva un Mārtiņa vecākiem par ieinteresētību un palīdzību transporta jautājumos, jo līdz Valmierai tika nogādāti ne tikai abi puiši, bet arī citi skolēni. Paldies arī skolas direktorei Inesei Mētriņai, kura pasākumā nogādāja pārējo grupu! Savukārt jaunieši izsaka lielu pateicību skolotājai D.Vilnei par iedrošināšanu, atbalstu un dalīšanos ar zināšanām.

Zane Šlendaka

no images were found