Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkas ciemiņš – Ainārs Zelčs

Projekta „Lata romāns – tautas romāns” ietvaros Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās tēlnieks, rakstnieks Ainars Zelčs. Rakstnieks, kuram ļoti tuvas ir patriotiskās jūtas. Tiekoties ar jauniešiem, autors pastāstīja par saviem darbiem, par to tapšanas pirmsākumiem, par izvēlētām tēmām. Daudz runāja par savas dzīves līkločiem, par cēlumiem un kritumiem.

Savos darbos rakstnieks stāsta par sev tuvām tēmām  –  par Latviju 20. – 40. gados. Daudz informācijas par šo laiku ir savākta no arhīviem un aculiecinieku atmiņu stāstiem. Šīs grāmatas droši varētu kalpot kā papildmateriāls Latvijas vēstures stundās. Ir romāni, kur autors pats atstāsta savus piedzīvojumus un vērojumus. Ir izmēģināta roka arī dramaturģijā. Par savu veiksmīgāko romānu viņš uzskata darbu „Abrene 2002”.

Otrs radošais darbs māksliniekam ir tēlniecība  – darbi parastā laukakmenī un granītā. Pats mākslinieks, kaut darbs ir smags (roka ir lauzta, pirksti saspiesti), uzskata, ka vieglāk sevi izteikt tēlniecībā.

Autoram ir unikāla bibliotēka. Tajā ir ap trīs tūkstošiem grāmatu, tāpēc dzimusi ideja par tās pieejamību plašākam interesentu lokam un ir izveidota elektronisko grāmatu apgāds e – raksti.

Runājot par nākotni, rakstnieks droši atzīstas – būs jauni arhīva dokumenti, būs jauni romāni.

Anita Strokša