Aloja

Ēriks Lanss Staiceles pilsētas bibliotēkā

Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansētā projekta „Lata romāns – tautas romāns” ietvaros Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās rakstnieks, kino scenārists un dzīves pieredzes rūdīts vīrs Ēriks Lanss. Rakstnieks, kas bērnībā ļoti daudz lasījis. Pasauli iepazinis kinoteātrī, kur par biļetēm bieži vien tika atstāta visa vecāku piešķirtā naudiņa. Viņam mazāk interesējis, kas notiek uz ekrāna, bet vairāk, kā tas tiek panākts – ko dara aktieri, ko scenārists, ko kino operators. Līdz ar to veidojies plašāks skatījums uz lietām, neiedziļinoties sīkumos. Uz tādas nots tapuši arī pirmie stāsti, pirmie scenāriji. Autora pirmos darbus publicēja laikraksts „Literatūra un Māksla” un žurnāls „Karogs”. Pirmie scenāriji dienas gaismu ieraudzīja vēlāk, kad tuvs draugs tos nočiepa un parādīja filmu veidotājiem.

 

Tā ir tapuši vairāk scenāriji nekā grāmatas. Tie ir arī augsti novērtēti. Scenārijs dokumentālai filmai „Džona Doreda sala” tika apbalvots ar Lielā Kristapa balvu. Mums bija tas gods noskatīties šo filmu, jo reti kurš latvietis zina, kas ir Džons Doreds, kas ir viņa dzīves mīlestība. Tas bija vienreizējs stāsts par latvieti Džonu (Jāni) Doredu, kurš visu mūžu filmēja „karstos” zemeslodes punktus – Otro pasaules karu, brīvības cīņas Āfrikā un citur. Bija vairākas reizes ieslodzīts, bet tomēr palicis dzīvs. Ne tikai palicis dzīvs, bet arī visu mūžu mīlējis savu sievu Elizabeti. Tā ir bijusi  vienreizēja mīlestība, kas pārsvarā balstījās uz vēstulēm.

 

Pasākumā klātesošajiem bija dota iespēja ne tikai iepazīt rakstnieka personību, bet arī iedziļināties viņa darbos un iegūt emocionālu baudījumu.

 

Anita Strokša

Intas Meisteres foto