Aloja

ZAAO: darīt ilgtspējīgai videi

SIA ZAAO (ZAAO) kopā ar pašvaldībām savas darbības teritorijā aizvien strādā pie infrastruktūras attīstīšanas otrreizējo izejvielu nodošanai. Šobrīd pašvaldības ir noteikušas vairākas jaunas vietas savās teritorijās, kurās ZAAO papildus uzstādīs 230 konteinerus izmantotā iepakojuma izmešanai.

 

Amatas novadā tuvāko nedēļu laikā tiks uzstādīti 13 konteineri otrreizējai pārstrādei derīgu materiālu nodošanai, Beverīnas novadā – 7, Burtnieku novadā – 21, Cēsu novadā – 3, Jaunpiebalgas novadā – 6, Kocēnu novadā – 17, Krimuldas novadā – 15, Līgatnes novadā – 3, Limbažu novadā – 7, Mazsalacas novadā – 8, Pārgaujas novadā – 13, Priekuļu novadā  – 12, Rūjienas novada 17, Salacgrīvas novadā – 13, Valkas novadā – 9, Vecpiebalgas novadā – 17, Valmierā – 11, Alojas novadā – 16, Naukšēnu novadā – 9, Raunas novadā – 13.

 

Šobrīd ZAAO darbības teritorijā darbojas 19 EKO laukumi un ir uzstādīti simtiem publiski pieejamiem konteineri EKO punktos, dalīti vāktu atkritumu nodošanai.

 

IMG_0957Nepārtraukti tiek realizētas aktivitātes sabiedrības līdzdalībai vides saudzēšanā, mudinot iesaistīties ilgtspējas vides nodrošināšanas pasākumos. Informēšana un izglītošana notiek arī mēģinot izskaust dažādus sabiedrībā pastāvošos mītus saistībā ar atkritumu apsaimniekošanu. Piemēram, nereti nākas dzirdēt, ka šķirot atkritumus nav vērts, jo tāpat visu savāks viena mašīna. Jāuzver, ka iedzīvotāju bažas ir nepamatotas, katra atkritumu savācējmašīna dodas tikai pēc konkrēta atkritumu veida. Ir izstrādāts arī jauns ZAAO mašīnu marķējums – darba izpildes maršrutā devusies pirmā jaunās vizuālās identitātes mašīna ar norādi – iepakojums pārstrādei.

 

Savāktais izlietotais iepakojums nonāk reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā Daibe, kur to sagatavo transportēšanai uz pārstrādes uzņēmumiem. Piemēram, stikls tiek nogādāts uz „Kaunos stiklas”, kur no tā ražo jaunas stikla pudeles un burkas; PET pudeles nonāk „PET Baltija”, kur tās izmanto jaunu PET pudeļu pūšanai, kā arī PET pārslu ražošanai, kas tālāk tiek izmantotas audumu ražošanā. Kartonu ZAAO nodod „Klaipedas kartonas”, kur no tā ražo jaunu kartonu un citus papīra izstrādājumus, „Nordik Plast” pieņem ZAAO savākto polietilēnu, no kura ražo granulas kā izejmateriālu plastmasas un tekstila izstrādājumiem.

 

Jāatgādina, ka ražot no otrreizējām izejvielām ne vienmēr ir finansiāli izdevīgāk, bet tas palīdz no dabas neņemt jaunus tās ierobežotos resursus.

 

 

Sagatavoja Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste