Aloja

Atskats uz bibliotēkas nedēļu Staicelē

No 20. – 24. aprīlim visā Latvijā bija bibliotēku nedēļa. Par cik šis gads norit Raiņa un Aspazijas zīmē, tad bibliotēkas moto šai nedēļai bija „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”. Staiceles pilsētas bibliotēkā bija padomāts par visām lasītāju grupām.

 

Pirmdiena sākās ar multfilmu rītu bērniem. Bibliotēkas vadītāja parādīja grāmatas, par kurām ir uzņemtas multfilmas, bet savu stāstījumu izvērsa par tām multfilmām, kuras pēc to uzņemšanas izdotas grāmatās, piem. „Nu, pagaidi tikai”.

 

Otrdiena bija veltīta novadpētniecībai, šoreiz netradicionālā veidā. Bibliotēka „izgāja” Staiceles ielās. Sadarbībā ar Alojas novada tūrisma informācijas centru, visiem interesentiem bija iespēja doties ekskursijā un iepazīties ar tagad padarītiem darbiem Staicelē, iepazīties ar iestādēm, kurās bez vajadzības neiesi, bet mūsu bērni tur dzīvo. Ekskursija bija pierādījums, ka bibliotēka ne tikai glabā rakstīto vārdu par Staiceles vēsturi, bet seko līdzi arī šodienas notikumiem novadpētniecībā.

 

Trešdienā tika uzrunāti prāta mīklu minētāji. Par cik Eiropas māja 8. maijā organizē konkursu „8. maija eksāmens”, kurā var tikt ne tikai pie zināšanām par ES, bet arī pie vērtīgām balvām, iedrošinājām arī savus mīklu minētājus piedalīties tajā. Lai būtu pārliecinošāka, zinošāka drosme startēt konkursā, noorganizējām konkursa ģenerālmēģinājumu, kurā centāmies gan jautāt, gan atbildēt.

 

Ceturtdiena, nopietna diena. Bibliotēkā viesojās un ar interesentiem tikās Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs. Galvenā sarunas tēma – Latvijas drošība un NATO. Tikšanās izvērtās diskusijas veidā, jo bez stāstījuma bija daudz jautājumu, daudz atbilžu. Jauniešiem interesēja gan tīri praktiskas karavīru lietas, gan NATO lietas starptautiskā līmenī. Šī bija unikāla iespēja uzzināt informāciju no tiešā informācijas avota. Saņemt saprotamu atbildi par Latvijas drošību, par karavīriem, kas maršē pa Latvijas lielceļiem, par NATO operācijām citās valstīs, par savstarpējām NATO dalībvalstu attiecībām. Par cik Panteļējeva kungs ir ilgi politikā, interesenti uzdeva jautājumus ne tikai par Latvijas drošību, bet arī par citiem politiskiem jautājumiem.

 

Piektdiena – e – iespējas uzzināt par sevi internetā, bibliotēkā pieejamā portālā periodika.lv. Kopā ar lauku sieviešu klubiņu „Saulgrieze”, atgriezāmies pagātnē, lasījām par sevi, par notikumiem, kuri jau sen piemirsušies. Nolasot tekstu, klātesošiem bija jāuzmin par kuru no klubiņa dalībniecēm tas rakstīts. Visslielākā sajūsma bija tad, ka nevarēja uzminēt un pats varonis bija aizmirsis, ka kādreiz saņēmis apliecību par ģīmetnes ievietošanu rajona Goda plāksnē.

 

Paralēli visiem ikdienas pasākumiem bibliotēkā bija skatāma vissenāko grāmatu izstāde. Tajā varēja aplūkot īso romānu grāmatas, kas tika izdotas burtnīcās, medicīnas grāmatas „Badošanās – visu slimību ārsts”, „Veselība un ilgs mūžs”, kā arī krievu klasiķa Turgeņeva darbi. Izstādes iekārtošanā palīdzēja Staiceles muzejs „Pivālind”.

 

Anita Strokša