Aloja

Mazais gudrinieks 2015

17.aprīlī Alojas Ausekļa vidusskolā pulcējās paši erudītākie un gudrākie Alojas novada 2.-4.klašu sākumskolas skolēni – 28 skolēni no Staiceles vidusskolas un Alojas Ausekļa vidusskolas. Prāta spēle “Mazais gudrinieks 2015” noritēja divās kārtās. Pusfinālā bija jāatbild uz divdesmit jautājumiem par dabu, jārāda zināšanas latviešu valodā, matemātikā un citos mācību priekšmetos apgūtajās zināšanās. Tikai četri 2.-3.klašu grupā un pieci 4.klašu grupā cīnījās finālā, kur jau skolēni rādīja savas papildus apgūtās zināšanas, lasot dažādu cita veida literatūru, ne tikai mācību grāmatas. Daudzi no mazajiem gudriniekiem ir draugos ar enciklopēdijām, žurnālu “Ilustrētā Zinātne junioriem” un citiem laikrakstiem un žurnāliem, kas papildina viņu redzesloku.

 

2.klašu gudrinieki pārsteidza ar savām zināšanām mākslā. Visi konkursanti zināja , kas uzgleznojis slaveno darbu „Mona Liza”, tāpat zināja, kura ir garākā upe Latvijā. Ar Hariju Poteru vēl nāksies iepazīties, tāpat neklātienē būs jānoskatās kāds futbola mačs ar Deividu Bekhemu galvenajā lomā. Bet piekritīsiet, viss vēl priekšā! 2.klašu grupā 1.vieta Kitijai Vanesai Gubskai, 2.vieta Emīlam Kārlim Grīnbergam, 3.vieta Reinim Kušķim (Alojas Ausekļa vidusskola).

 

Tikpat uzteicami ir pārējie 2.klašu gudrinieki Ojārs Nerips, Ruslans Andrejevs, Diāna Šišlo, Gunda Rozenberga (Staiceles vidusskola) un Rūdolfs Jaunzems no Alojas Ausekļa vidusskolas.

 

3.klašu grupā uzteicami ir Roberts Vītols, Regnārs Nerips, Elīza Kuzina (Staiceles vidusskola) un Amanda Dene, Rūdolfs Roļskijs (Alojas Ausekļa vsk.). Godalgotais trijnieks- 1.vieta Katrīnai Lībai Mētriņai, 2.vieta Jānim Voldemāram Siktāram (Alojas Ausekļa vidusskola) un 3.vieta Paulai Reidei no Staiceles vidusskolas. Šo skolēnu zināšanas rādīja to, ka mūsu  novads un valsts nākotnē varēs lepoties ar talantīgiem jauniem cilvēkiem, kas šobrīd ļoti patriotiski stāstīja, ka viņiem Latvijā viss patīk un viņi nekad negribētu braukt prom. Un, ja tā padomā, kur gan citur lai noskaidro, kā citādi vēl sauc stārķi un kur sienāžiem ir ausis, vai tiek skaidrībā, kas ir Latvijas bagātība – meži vai dzintars?

 

Ceturtās klases skolēnu zināšanas jau sniedzās ārpus Latvijas robežām, un skolēni zināja, ko atklāja Kristofers Kolumbs, kurā valstī govs tiek turēta par svētu dzīvnieku. Tāpat labas zināšanas par Alojas novadu rādīja visi 4.klases skolēni, zināja, ka lielākā saimniecība Alojas novadā ir SIA”Tēraudiņi” un ka Alojas novada domes priekšsēdētājs ir Valdis Bārda,  nevis Valdis Zatlers vai Valdis Dombrovskis.

 

1.vieta 4.klašu grupā “Mazajā gudriniekā 2015” ir Elīnai Krūmiņai (Alojas Ausekļa vidusskola). Tikai papildus kārtā par vienu punktu atpalika Elvīra Īle, iegūstot 2.vietu (Staiceles vidusskola), 3.vieta Kristai Fiļipovai (Alojas Ausekļa vidusskola). Labas zināšanas uzrādīja Vilis Tiltiņš, Meldra Zālamane, Lauris Skujiņš no Staiceles vidusskolas,kā arī Sanija Bērziņa, Sintija Sīle, Mikus Ozols, Harijs Liepiņš, Tīna Evelīna Rudzīte un Megija Upatniece no Alojas Ausekļa vidusskolas.

 

Ļoti liels paldies SIA “Tēraudiņi” saimniekam Valdim Možvillo, kas vienmēr ir atbalstījis Alojas novada sākumskolas skolēnu aktivitātes. Šogad “Mazā gudrinieka 2015” balvas – skaistas, krāsainas enciklopēdijas pasniedza skolēniem pats atbalstītājs, tāpat viņš atrada laiku, lai piedalītos žūrijā un redzētu, ko var mazie gudrinieki. Paldies skolu direktoriem Inesei Mētriņai un Aldai Grāverei,  Alojas novada izglītības speciālistei Ilzei Kapmalei par atbalstu. Paldies arī skolotājām Līgai Kokinai un Inesei Viļumsonei par godprātīgi veiktu žūrijas darbu, paldies skolotājai Aijai Kalnmačai par pasākuma vadīšanu.

 

Tāpat liels paldies Staiceles skolas skolotājām Dacei Priekulei, Maijai Andersonei, Ingai Neimanei, bibliotekārei Ivetai Apsītei, Alojas skolas skolotājām Maijai Bašenai, Sarmītei Rozītei un pārējiem kolēģiem, kas palīdzēja ar labiem vārdiem un darbiem.

 

Mācību gads tuvojas noslēgumam un man prieks par tiem kolēģiem, kuri, neskatoties uz to, ka ir daudz darba un pienākumu, tomēr atrod laiku pašiem galvenajiem – mazajiem gudriniekiem!

 

Alojas novada sākumskolas metodiskās apvienības vadītāja Inatra Vaļicka