Aloja

Staicele Latvijā. Latvija Staicelē

Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25. gadadienai.

29.aprīlī Staiceles pilsētas bibliotēkā par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 25. gadadienai notika tematiska pēcpusdiena „Staicele Latvijā. Latvija Staicelē”.

Atsaucot atmiņā 1990. gada 4. maija notikumus un atmosfēru, kas valdīja visā valstī, tika demonstrēta dokumentālā filma „Diena pirms neatkarības”. Dokumentālā filma, kas skaidri parādīja tautas vēlmi pēc brīvības un to Latvijas PSR Augstākās Padomes deputātu daļu, kas uzdrošinājās balsot ar „PAR”.  

Viens no deputātiem, kurš pilnībā izprata valstī notiekošo un pats personīgi piedalījās Deklarācijas par Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas sagatavošanu,   bija jurists, deputāts, mūsu novadnieks Romāns Apsītis. Cilvēks, kurš savu bērnību pavadījis Staicelē, kuram visi dzimtas radi dzīvo šajā pusē.

 

Tikšanās reizē viņš atkal bija ieradies Staicelē, lai kopā ar visiem interesentiem ne tikai atcerētos notikumus pirms 25 gadiem, bet arī lai pastāstītu par savu mūžu, kurš viscaurēm savīts ar notikumiem Latvijas vēsturē. Daudz atmiņu skāra „vācu laiks” Staicelē, kad, mazs puika būdams, visu atcerējās spilgtās krāsās. Emocionāli tika stāstīts par tēva gaitām SS leģionā, kas atstāja arī neizdzēšamas pēdas dēla turpmākajā dzīvē. Sarunā tika skarta Salacgrīva, Ogre un Rīga, kur ir pagājusi mūsu novadnieka dzīve. Spraigākā dzīves daļa, protams, ir pagājusi Rīgā, kur, būdams jurists, ieguldījis daudz darba un zināšanu Latvijas Neatkarības atjaunošanā. 2007.gadā Saeima Romānu Apsīti apstiprina par pirmo Latvijas Republikas tiesībsargu.

 

„4. Maijs”, tā saucas grāmata, kuras veidošanā ir piedalījies mūsu novadnieks un kuru, ar līdzautora autogrāfu, saņēmām kā dāvinājumu bibliotēkai.

 

Pasākums noslēdzās ar muzeja „Pivalind” un bibliotēkas veidotās izstādes „Staicelieši Latvijai” atklāšanu. Izstādē apkopoti materiāli par tiem staiceliešiem, kuri ir pazīstami un zināmi Latvijā, vienmēr intervijās atceras, kur ir viņu dzimtās saknes – Inga Jēruma, Jānis Zirnis, Nikolajs Karagodins u.c.  Izstāde ir apskatāma līdz 11. maijam.

 

Anita Strokša

Foto – bibliotekāre Inta Meistere