Aloja

Skolēni, studenti un svešvalodas Alojas novadā

AAV8.maijā, sadarbojoties Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU), biedrībai „Patvērums „Drošā māja”” un Alojas novada valodu metodiskajai apvienībai (MA), Alojas Ausekļa vidusskolā viesojās 15 ārzemju studenti, kuri ikdienā izvēlējušies studēt Latvijā – RTU.

 

Alojas novada vidusskolas piedalījās kopīgajos pasākumos. Studenti, kuri dažus mēnešus mācās latviešu valodu, kopā ar Alojas Ausekļa vidusskolas dažādu klašu skolēniem veica gan fizikas laboratorijas darbus, meklēja talantus mākslā, pārrunāja izjūtas ētikā un pēdējā laika svarīgākos notikumus pasaulē, palīdzēja mūsu skolēniem mācīties krievu valodu, matemātiku un ģeogrāfiju, kā arī dejoja „Tūdaliņ, tāgadiņ.”

 

Ar interesi studenti apmeklēja SIA “Aloja-Starkelsen”, kur dažs atpazina produktus, kurus ikdienā lieto. Vēlāk, braucot ar plostu pa skaisto Salacu, studenti kopīgi ar Alojas Ausekļa vidusskolas un Staiceles vidusskolas skolēniem pārbaudīja savas zināšanas gan latviešu valodā, gan jautājumos par Latviju. Visi varēja sasildīties Staiceles muzejā, kur dzerot tēju, klausījāmies stāstos par pilsētu.

 

Sarunāšanās notika gan latviešu un angļu, gan arī krievu valodā. Tā kā vairāki studenti bija no Uzbekistānas, tad skolēniem bija iespēja paklausīties arī uzbeku valodu. Pārējie studenti bija no Ēģiptes, Grieķijas, Azerbaidžānas, Krievijas un Ķīnas.

 

Mūsu skolēni un skolotāji atzinīgi novērtēja studentu zināšanas latviešu valodā, savukārt studenti bija ļoti priecīgi par iespēju pabūt ārpus Rīgas un tuvāk iepazīt mūsu valsti un cilvēkus. Viņi pateicas par sirsnīgo uzņemšanu.

 

Paldies par atsaucību Alojas Ausekļa vidusskolai, Staiceles vidusskolai, SIA “Aloja-Starkelsen” un Alojas novada Tūrisma informācijas centram!

 

Vineta Tiltiņa,

Alojas novada valodu MA vadītāja