Aloja

Virs Latvijas notiks Militārās aviācijas zemie lidojumi

getmediaobject-31Ņemot vērā esošo situāciju saistībā ar Krievijas Federācijas rīcību Ukrainā, Aizsardzības ministrija (AM) diskusijās ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) dalībvalstu aizsardzības ministriem un NATO štābu vadību pārrunājusi, kā iespējami efektīvāk stiprināt Baltijas valstu drošību. Viens no priekšnoteikumiem ir reāliem apstākļiem tuvi mācību vingrinājumi, tai skaitā ar dažādiem militārajiem lidaparātiem.

 

Viens no mācību veidiem ir gaisa kuģu zemie lidojumi. Tie ir specifiski militāri taktiskie lidojumi, kuri nepieciešami, lai piloti varētu uzturēt kvalifikāciju un atbilstošas spējas Baltijas valstu gaisa telpas drošības garantēšanai un aizsardzībai. Jau šobrīd Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzības un patrulēšanas misijas laikā militārie lidaparāti veic lidojumus nelielā augstumā, lai veiktu gaisa kuģu, kas pārkāpj lidojumu noteikumus, vizuālo identifikāciju. Tomēr šādu kaujas lidojumiem, veikšana var notikt pilnvērtīgi un droši tikai tad, ja iepriekš ir veikti treniņi, apzinot Latvijas ģeogrāfiskās, reljefa, laika apstākļu un citas specifiskās īpatnības.

 

AM informē, ka no šī gada 1.jūnija stājas spēkā jauna zemo lidojumu sistēma, kas nosaka militāro gaisa kuģu zemo lidojumu veikšanu Latvijā. Tas paredz, ka zemie lidojumi tiks veikti tikai darbadienās, diennakts gaišajā laikā no 8:00 – 18:00, nepārsniedzot 3 stundu ilgumu, un tie nebūs zemāki par 61 metru virs pārlidojamās virsmas. Šie lidojumi netiks veikti virs apdzīvotām vietām, kurās ir vairāk nekā 5000 iedzīvotāju, kā arī virs valsts nozīmes paaugstinātas bīstamības objektiem, rūpnieciskā riska teritorijām, un no 1.marta – 1.novembrim virs dabas rezervātiem un nacionālajiem parkiem. Lidojumu radītais troksnis būs īslaicīgs, un nevarētu radīt iedzīvotājiem būtiskas neērtības.

 

Šo lidojumu procedūru ir apstiprinājusi valsts aģentūra „Civilās aizsardzības aģentūra” un sistēma atbilst Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācijas un NATO drošības standartu prasībām un nosacījumiem, kas jāievēro militārajiem gaisa kuģiem Eiropas Savienības un Latvijas gaisa telpā.

 

Informāciju par zemo lidojumu plāniem, norises vietām un laiku katrs iedzīvotājs var apskatīt Nacionālo bruņoto spēku interneta vietnes sadaļas „Aktualitātes” apakšsadaļā „Pasākumu kalendārs” vismaz mēnesi pirms to veikšanas.

ZLZ

 

Sagatavoja Zane Šlendaka

Foto: Cpl Gabrielle DesRochers