Aloja

Domes priekšsēdētājs piedalās starptautiskā pašvaldību vadītāju sanāksmē Ķīnā

Aizvadītā mēneša beigās Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, Latvijas pašvaldību vadītāju delegācijas sastāvā Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža Andra Jaunsleiņa vadībā atradās Langfangā (Langfang), Ķīnas Tautas Republikā, piedaloties Ķīnas provinču, Centrālās un Austrumeiropas valstu pašvaldību vadītāju asociācijas sanāksmē.

 

Sanāksme tika organizēta ar mērķi veicināt pašvaldību savstarpējo sadarbību dažādās jomās un sagatavoties 3.Pašvaldību vadītāju konferencei, kas pēc gada notiks Ķīnas Tautas Republikā. Tās ietvaros norisināsies arī tirdzniecības izstāde un uzņēmēju tikšanās, kas veicinās jaunu biznesa kontaktu un sadarbības veidošanos.

 

Vizīte notika “16+1” iniciatīvas ietvaros, kas ir instruments sadarbībai ar Ķīnu.  Tās būtība ir aktivizēt Ķīnas sadarbību ar vienpadsmit Eiropas Savienības jaunajām dalībvalstīm, tai skaitā Latviju, un piecām Balkānu valstīm investīciju, transporta, finanšu, zinātnes, izglītības un kultūras jomā. Ķīnas puse ekonomikas jomā ir definējusi trīs prioritārus virzienus jeb potenciālās sadarbības jomas: infrastruktūra, augstās tehnoloģijas un zaļās tehnoloģijas. Savukārt Latvijas prioritātes ir sadarbība transporta nozarē, investīciju piesaiste infrastruktūras projektiem, tirdzniecības sakaru veicināšana, kā arī studentu un mācībspēku apmaiņa. V.Bārda atzīst, ka brauciena laikā gūtas vairākas ļoti vērtīgas atziņas, kas palīdz pārvērtēt līdz šim paveikto un nākotnes plānus. Iegūta arī turpmāko mērķu īstenošanai noderīga kontaktinformācija.

 

Pēc LPS ielūguma Ķīnas Tautas Republikas Hebejas provinces delegācija šīs iniciatīvas ietvaros viesojās arī Latvijā.

 

Jāatgādina, ka pagājušā gada augustā priekšsēdētājs kopā ar Latvijas delegācijas pārstāvjiem Čehijas galvaspilsētā Prāgā apmeklēja Ķīnas investīciju un pašvaldību vadītāju forumu, kura noslēgumā parakstīja nodoma protokolu par Ķīnas Tautas Republikas provinču, Centrālās un Austrumeiropas valstu pašvaldību asociācijas veidošanu.

 

Sagatavoja Zane Šlendaka