Aloja

XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku kopsavilkums

Vakar, līdz ar Jaunatnes dziesmu un deju koncertu “Manā dziesmā tu…” Mežaparka Lielajā estrādē, tika noslēgti nedēļu ilgušie svētki, kuri galvaspilsētā pulcēja teju 38000 dalībnieku no visas Latvijas.

 

Šogad mūsu novadu Dziesmu un deju svētkos pārstāvēja Vilzēnu tautas nama ritma grupa „Radiridirī” (vadītājs Dzintars Vīksna) un Alojas kultūras nama 5. – 9.klašu tautas deju kolektīvs „Resgaļi” (vadītāja Maija Drozda). Uz Rīgu delegācija devās 7.jūlija agrā rītā, lai jau 10:00 dejotāji sāktu mēģinājumus Daugavas stadionā, kas ilga līdz pat 22:00, bet ritma grupai mēģinājums notika koncertzālē „Rīga”, kur nākamajā dienā viņi uzstājās tautas mūzikas koncerts “Lai balstiņas tālu skan!”. 8.jūlijā notika arī oficiālā svētku atvēršana, kas 11.novembra krastmalā pulcēja vairākus tūkstošus svētku dalībnieku, pedagogu, virsvadītāju un virsdiriģentu.

 

Nākamajās dienās visā Rīgā norisinājās ne vien intensīvi mēģinājumi, gatavojoties svētku lielkoncertiem, bet arī konkursi, skates, ielu koncerti un radošās darbnīcas. Ielu koncertu ciklā piedalījās 103 kolektīvi ar 1804 dalībniekiem no Latvijas un ārvalstīm. Alojas novadu pārstāvēja Alojas kultūras nama koklētāju ansamblis “Māriņa” un deju kolektīvs “Resgalīši”, uzstājoties Vērmanes dārzā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā un “Lido” atpūtas kompleksā Krasta ielā.

 

Sestdienas rītā Daugavas stadionā notika deju lieluzvedums “Līdz varavīksnei tikt”, kurā uzstājās arī mūsu dejotāji, pierādot, ka mēģinājumi, kuri neapstājās pat stipra lietus un vēja laikā, nebija velti. Todien viņus, gluži kā par labi padarītu darbu, lutināja gan saulaini laikapstākļi, gan tik pat silti skatītāju aplausi un gaviles.

 

Diemžēl naktī no sestdienas uz svētdienu svētku koordinatorus sasniedza negaidīta ziņa par to, ka viena no nākamajā dienā gaidāmajām svētku kulminācijām – dalībnieku gājiens, tiek atcelts. Par šī notikuma tālāko attīstību jau informēts daudz. Tā sauktajam brīvprātīgo gājienam paspēja pievienoties tikai mūsu tautas deju kolektīvs „Resgaļi” ar pedagogiem un koordinatori Daci Lāci, godam pārstāvot mūsu novadu. 

 

LTV1 raidījuma “Panorāma” sižets par svētku pēdējo dienu notikumiem 

(2:35 minūtē neliela saruna ar mūsu dejotājiem)

 

Alojas novada dome izsaka patiesu nožēlu Vilzēnu tautas nama ritma grupas „Radiridirī” dalībniekiem un vadītājam Dzintaram Vīksnam par to, ka viņiem organizatorisko kļūmju dēļ tika liegta iespēja piedalīties šajā gājienā.

 

Svētku pēdējā dienā uz Rīgu devās arī domes priekšsēdētājs Valdis Bārda ar kundzi un Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Inga Mauriņa – Kaļva. Viņi kopā ar bērniem un jauniešiem pateicās Rīgas Centra daiļamatniecības pamatskolas personālam un direktorei Aijai Neilandei par sirsnīgo un gādīgo novada delegācijas uzņemšanu visas nedēļas garumā. Pēc tam visiem nodziedot Latvijas himnu, tika nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa, bet atpakaļceļš uz skolu, lai gatavotos braucienam mājās, pagāja, skandējot latviešu tautas dziesmas un vijot deju līkločus.

 

Liels paldies visiem Alojas novada XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībniekiem, kolektīvu vadītājiem, pedagogiem, skolēnu vecākiem un svētku koordinatorei Dacei Lācei par ieguldīto darbu, saglabājot mūsu tautas kultūrvēsturisko mantojumu un nesot novada vārdu Latvijā – veiksmi un izturību arī turpmāk!

 

Zane Šlendaka

Autores, I.Znotiņa, A.Liepiņa, I.Dalkas foto

[Not a valid template]