Aloja

“Izlūku skolas” apmācības noslēgušās

IMG_794716. – 17. jūlijā Alojas novadā norisinājās “Izlūku skolas” apmācības, kuras tika organizētas Alojas novada domes Dienas centra projekta “Aktīvs un radošs jauniešu laiks Alojā” ietvaros. Apmācībās piedalījās 16 Alojas novada jaunieši.

 

Pirmo dienu mēs iesākām Alojas novada domes Dienas centrā ar iesildīšanos un icebreaking jeb leduslaušanas (iepazīšanās) treniņu un devāmies izveidot divas komandas, karogus un devīzes.

 

Katrs komandas “Lidojošie strausi” ar saukli “Ja grib, tad var!” un komandas “Kreisais krasts” ar saukli “Hei, kreisie!” dalībnieks saņēma speciālu izlūku skolas krekliņu un uzkodu komplektu enerģijai. Kad komandas bija sevi prezentējušas, tikušas galā ar īpašiem uzdevumiem un gardajām pusdienām kafejnīcā “Mieriņš”, apmācības varēja sākties.

 

To praktiskā daļa norisinājās Staicelē. Otrajā posmā bija jāveic informācijas ievākšanas misija. Orientēšanās uzdevumā komandām, vadoties pēc attēliem, vajadzēja atrast objektus un pie katra no tiem izpildīt kādu uzdevumu, tostarp Alojas novada Tūrisma informācijas centra īpašo uzdevumu.

 

Pēc paveiktā darba sekoja dažādas aktivitātes Staiceles papīrfabrikas tuvumā Salacas krastā.  Tur bija jāpaveic uzdevumi, kas balstīti uz fizisko slodzi, morālo izturību un lika arī labi padomāt, kā, piemēram, pārcelties pāri kanālam un peldēt pāri Salacai, ko izdarīja divi drosminieki – Haralds un Kristiāns. Liela jautrība valdīja komandu uzdevumā “Caurā truba”, kura bija jāpiepilda ar ūdeni. Sarežģīts bija arī uzdevums “Ķīmiskais spainis” un “Morzes kods”.

 

Turpmākās aktivitātes norisinājās Karogu karjera atpūtas vietā. Tur uzcēlām teltis, kamēr Arta, Haralds un Kristiāna izvārīja garšīgu zupu. Vislielākās emocijas izraisīja braukšana ar laivām. Šī nodarbe, no malas skatoties, izskatās vienkārša, taču, kad katram pašam jāsāk airēt, tad tikai sākas lielā jautrība…

 

Rīta cēliens nebija agrs. Modāmies 8:00 un devāmies uz rīta iesildīšanos. Pēc tam gardas brokastis un uzdevums ar laivām, kurā bija jāatšifrē uz bojām rakstītais kods. Vēlāk desiņu cepšana, apbalvošana un mājās braukšana. Katrs Izlūku skolas apmācību dalībnieks saņēma sertifikātu un apmācību vadītāju Alda Lūdiņa un Rinalda Doniņa rokas spiedienu. Skaļākās apmācību dalībnieku ovācijas saņēma jaunsargs Dāvis Eglis, kurš šajās apmācībās bija vislielākais jauniešu paraugs, iedvesmotājs, iedrošinātājs un motivētājs.

 

Pasākums bija patiešām izdevies, par ko sakām paldies apmācību vadītājam Aldim Lūdiņam un viņa palīgiem.

 

Andrejs Vaičuks,

Autora un Gunas Krūmiņas foto

Gunas rakstiem