Aloja

Novada biznesa ideju konkursā atbalstu gūst puisis no Braslavas pagasta

Šopavasar Alojas novada dome pirmo reizi izsludināja „Biznesa ideju konkursu komercdarbības uzsākšanai  Alojas novadā”, ar mērķi veicināt jaunu komersantu veidošanos novadā, motivējot iedzīvotājus sava biznesa uzsākšanai. Konkursam pieteicās 21 gadu vecais Nils Alvars Neļķis no Braslavas pagasta. Pagājušās nedēļas beigās, pēc noslēdzošās projekta prezentācijas, konkursa vērtēšanas komisija (Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, priekšsēdētāja vietniece attīstības jautājumos Dace Vilne, „Latvijas Attīstības finanšu institūcijas „Altum”” konsultante Linda Zaķe un SIA “Draugu dārzs” valdes loceklis Māris Siktārs) nolēma atbalstīt Nila ieceri par profesionāla foto un video aprīkojuma iegādi, ceļā uz savas fotostudijas izveidi, un piešķirt 2500 eiro projekta realizācijai. Vakar puisis domē parakstīja līgumu un nu priekšā liels darbs, lai mērķus īstenotu.

Lēmums

 

Vaicāts, kāpēc nolēmis piedalīties konkursā, jaunietis stāsta, ka interese par multimediju jomu radusies jau 12 gadu vecumā, kad kopā ar draugiem filmēti dažādi video. – Sākumā bija tikai interese un entuziasms. Pamazām augu tam līdzi, izvēlējos atbilstošu profesiju un pagājušajā gadā absolvēju Rīgas amatniecības vidusskolu. Tagad esmu multimediju dizaina speciālists, producents. Man bija plāns pēc skolas braukt uz ārzemēm pelnīt naudu, lai iegādātos visas nepieciešamās iekārtas un varētu strādāt pavisam citā līmenī, bet tad uzzināju par šo konkursu un te nu es šobrīd esmu.

 

Viņš ar smaidu atceras, kā caurskatot konkursa pieteikuma anketu, vairākus terminus pat neesot sapratis, skaidrojumus meklējis googlē. – Līdz tam man nebija gandrīz nekādu zināšanu par uzņēmējdarbību, esmu mākslinieks, – smej Nils. Ceļš līdz pirmajai projekta aizstāvēšanai bijis sarežģīts. Lai gan komisijai patikusi viņa ideja, izskanēja arī kritika un iebildumi, tika norādīts uz vairākiem trūkumiem, galvenokārt sadaļā par naudas plūsmu. – Un tad iepazinos ar zelta cilvēku, Lindu Zaķi. Kopīgi analizējām manu ideju un pieteikumu, viņa man iemācīja visas svarīgākās pamatlietas, bija ļoti iedvesmojoša, daloties savā profesionālajā pieredzē. Noteikti ieteiktu jebkuram, kurš vēlas rakstīt projektus un ir ar to uz „Jūs”, sazināties ar viņu. Kā Lindai teicu, viņa līdz šim manā dzīvē ir labākā skolotāja, jo iemācīja reālas lietas, kuras dzīvē vēl daudzkārt noderēs, – skaidro Nils.

 

Galvenais uzstādījums, piedaloties šajā konkursā, bija iegūt studijas aprīkojumu, lai jebkurā vietā varētu izveidot studijas apstākļus. Pagaidām uz ideju par savu studiju puisis gan skatās kā uz nedaudz tālāku nākotni, jo vispirms jāīsteno dažādi citi mērķi un jāpaveic daudz darbu. Priekšā dalība arī citos projektos, lai iegūtu papildu finansiālo atbalstu, tāpēc Nils cenšas veidot sava uzņēmuma atpazīstamību un piesaistīt vairāk pastāvīgo klientu.

 

Pirms mēneša Braslavā dibināts uzņēmums „NAN Production”. – Esmu jau paguvis strādāt dažādās darba vietās, bet drīz vien sapratu, ka man nepatīk priekšnieki un pats vēlos būt sev noteicējs, – smejot stāsta jaunais uzņēmējs, skaidrojot motivāciju izveidot ko savu. Pašreizējais uzņēmuma nosaukums gan drīzumā visticamāk tiks mainīts, jo Nils uzskata, ka ir egoistiski tajā atspoguļot tikai savu darbu (nosaukums ietver viņa vārda un uzvārda pirmos burtus). Jau tagad pie viņa praktizējas puisis, kuru Nils noteikti gatavs pieņemt darbā. Šobrīd uznēmums profesionāli darbojas divās multimediju jomās – foto un video, taču nākotnē plānots strādāt arī pie mājas lapu, afišu un baneru veidošanas. Stāstot par paveikto, Nils priecājas, ka gūta lieliska pieredze, jo viņš filmējis mūzikas video atpazīstamiem māksliniekiem un bijušas vairākas ļoti veiksmīgas fotosesijas, kā rezultātā iegūti arī pirmie pastāvīgie klienti, ar kuriem izveidojusies cieša sadarbība.

 

Puisis viennozīmīgi atzīst, ka pašvaldībai jāturpina šādu konkursu veidā sniegt atbalstu topošajiem uzņēmējiem, jo tas palīdzēs ģenerēt jaunas idejas un pilnveidot uzņēmējdarbības vidi novadā. Otrā konkursa kārta notiks jau pēc pāris mēnešiem, septembrī. – Vislabāk cilvēkus, tostarp jauniešus, stimulēt piedalīties šādos pasākumos var, nododot informāciju „no mutes mutē”. Ja es parunātu ar cilvēku, kuram savu ideju īstenot traucē šaubas, pēc sarunas ar mani viņš domātu pavisam savādāk, jo ar savas pieredzes stāstu es varētu iedvesmot. Lai gan uz pirmo konkursu pieteicos vienīgais, ticu, ka novadā ir vēl daudz jauniešu, kas būtu gatavi piedalīties nākamajos konkursos, – spriež Nils.  Viņš uzskata, ka galvenais ir nebaidīties, būt drošam ticībā savai idejai. Sarunas laikā puisis atceras lasīto grāmatu par kādu multimiljardieri, kuram līdz veiksmīgas karjeras sasniegšanai neveicās septiņas reizes, un tikai neatlaidība un drosme palīdzēja gūt iecerēto.

Vienmēr apkārt būs cilvēki, kuri kritizēs, bet blakus vienmēr būs arī tie, kuri pateiks labus vārdus, iedrošinās un atbalstīs. Gan pirmie, gan otrie ir tie, kas dod stimulu attīstībai. Man šis ir tikai atspēriena punkts. Zinu, ka būs jāiziet cauri dažādiem posmiem, daudzi no tiem nebūs vienkārši, toties pēc tam būs liels gandarījums, tāpat kā man tas ir tagad. Apsolu, ka par mani noteikti dzirdēsiet vēl daudz, – apņēmības un pozitīvisma pilns saka Nils.

 

Zanes Šlendakas

teksts un foto