Aloja

Pirmsskolēni iepazīst Raiņa dzeju bērniem

20150928_165928 (1024x871)Septembris, gluži kā mūsu novadniekam, dzejniekam Auseklim, arī dzejniekam Rainim ir dzimšanas dienas mēnesis. Šogad dzejnieku Raini godinājām 150.dzimšanas dienā. 23.septembra rītā Alojas pilsētas bibliotēkā viesojās PII “Auseklītis” vecākās grupas “Mārītes” 14 audzēkņi ar skolotāju Inetu un skolotāja palīgu Skaidrīti, lai nedaudz tuvāk iepazītos ar dzejnieka Raiņa dzejoļiem bērniem.

 

Dzejnieks sarakstījis savas dzīves laikā tik daudz dzejoļu, ka viņa dzejoļu krājumu nosaukumus vienā lapaspusē nemaz nevar sarakstīt. Plašs ir arī bērniem domāto dzejoļu krājumu klāsts. Bērni ieinteresēti ieklausījās dzejoļu lasījumos no dažādiem Raiņa dzejas krājumiem, tādējādi uzzinot: kā ar pirkstu palīdzību mācīties skaitīt līdz desmit, kā minēt mīklas, lasīt grāmatu, par kaķenīti, kurai bērni bija, par mākonīti un zirņa bērniem, par lellītes Lolītes piedzīvojumiem, par dažādiem dzīvniekiem, dažādiem gadalaikiem un notikumiem. Jāteic, ka Raiņa dzeja ir ļoti rotaļīga un bērniem viegli uztverama.

 

Lai bērniem dzejoļi spilgtāk paliktu atmiņā, kopīgi noskatījāmies animācijas filmu, kurā trīs dzejoļi – Zelta sietiņš, Mākonītis un Mākonīte, Saule un Mēness, ir pārvērsti atsevišķās dziesmās ar komponista Imanta Kalniņa mūziku. Šie trīs muzikālie dzejoļi veido stāstu par dažādām parādībām debesjumā – tur Laimiņa staigā un sijā zvaigznes zelta sietiņā, tur Mākonītis un Mākonīte danco Vēja stabules un Pērkona bungu mūzikas pavadījumā, tur Saules meitai izbirst zirņu bļoda un Likteņtēvs liek Mēness puisim zirņus salasīt.

 

Pirmsskolēni ar interesi aplūkoja bibliotēkā iekārtoto leļļu izstādi “Manu lellīti sauc Lolīti…”, kā arī labprāt paši radoši padarbojās – ar krāsu zīmuļiem izkrāsojot zīmējumus. Pasākuma noslēgumā bērni vēlējās aplūkot un pašķirstīt jaunākās bērnu grāmatas, tad mazliet uzkavējās rotaļu laukumiņā, iemēģinot šūpoles un slidkalniņu, bet pirms došanās prom bibliotēkas vasaras lapenītē tapa kopīgs fotomirklis.

 

Sarmīte Frīdenfelde
Mairitas Vītolas foto