Aloja

Sens, tik sens ir tas stāsts

Pagājušā nedēļa no 12.-18.oktobrim aizritēja UNESCO mantojuma zīmē. Jau piekto reizi arī Latvijā rīkoja šādu nedēļu. UNESCO Latvijas Nacionālā komisija kopā ar sadarbības partneriem-skolām, muzejiem, bibliotēkām, pašvaldībām un sabiedriskām organizācijām šo nedēļu veltīja sadarbības partneru ieguldījuma apzināšanai, izcelšanai un godināšanai mantojuma jomā, kā arī 70. gadadienai kopš dibināta UNESCO.

UNESCO mantojuma nedēļā ar aktivitāti “Sens, tik sens ir tas stāsts” iesaistījās arī Alojas pilsētas bibliotēka un Alojas muzejs. Alojas un tās apkārtnes vēstures izzināšanas atmiņu pēcpusdienā dalībnieki pētīja senas un ne tik senas fotogrāfijas, skatījās divus kino stāstus par dzīvi un darbu Limbažu rajonā un padomju saimniecībā “Aloja”. Vizuālo informāciju lieliski papildināja Alojas senioru Māras Martinsones, Skaidrītes Jenčas, Laimas Graumanes, Sarmītes Plotnieces un Jāņa Rolmaņa atraktīvie un vitālie komentāri par cilvēkiem un notikumiem. Tas bija gan emocionāls baudījums, gan arī ieguvums, jo kaut daļēji, bet atklāja nezināmo par cilvēkiem fotogrāfijās un filmā “100 gadi pēc Ausekļa”.

Priecē, ka šajā pēcpusdienā dalību ņēma arī Alojas jaunā paaudze. Pēc pasākuma Alojas Ausekļa vidusskolas 7. klases skolniece Annija Ģērmane atzina: ”Pasākumā viss bija interesanti”. Šādi vārdi sniedz gandarījumu un dod pārliecību, ka bija vērtīgi ļaut satikties pagātnei ar tagadni, lai saglabātu nākotnei vietējo kultūrvēsturisko mantojumu.

Pasākuma organizatori saka paldies visiem, kas 14.oktobra pēcpusdienā piedalījās Alojas vēstures mantojuma izzināšanā!

Līgas Modernieces teksts
Sarmītes Frīdenfeldes foto