Aloja

Noslēgusies fotoakcija “Mans foto ir kā dzeja”

16.oktobrī Staiceles pilsētas bibliotēkā veiksmīgi noslēdzās maijā aizsāktā foto akcija “Mans foto ir kā dzeja”. Foto akcija bija veltīta Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam. Tās mērķis bija interesantu un mākslinieciski kvalitatīvu fotogrāfiju, ar Aspazijas un Raiņa dzejas rindām, atlase.

 

Foto akcijā dalību ņēma 12 dalībnieki – Aiga Baumane, Laila Meinarde, Ilze Dzintare, Jautrīte Pelēkā, Indra Jaunzeme, Rudīte Pogule, Iveta Apsīte, Evija Kovisāre, Māra Strokša, Alvis Zālamans, Rolands Jaunzems, Alvis Jaunzems.

 

Tā bija atraktīva metode, kā ieinteresēt bibliotēkas apmeklētājus iepazīt šo dižgaru dzeju. Paldies jāsaka pedagogiem, kuri ieinteresēja arī savus skolēnus iepazīt un novērtēt šo izstādi. Bibliotēkas apmeklētājiem vērtēšanai tika nodota 31 anonīma fotogrāfija ar Aspazijas un Raiņa dzejas rindām. Kā izrādījās, tas nemaz nebija viegls uzdevums, jo katra fotogrāfija bija īpaša. Apkopojot rezultātus, secinājām, par visām fotogrāfijām tika balsots. Bet vērtēšana ir vērtēšana…

Saskaitot nodotās balsis, atklājās, ka foto favorīti un dzejas zinātāji ir mūsu pašu jaunieši.

 

Tā pirmo vietu skatītāju vērtējumā ieguva Alvis Zālamans,
“Nāc man līdz, es zinu
Malu laimīgu,
Tur kur mēness sastop
Saules meitiņu”
/Dzejolis ,,Mēness starus stīgo” Aspazija/

 

Otrajā vietā Alvis Jaunzems,

Ak tavu prātu!
Ak tavu iedomu!
Mēness pār upi
Būvēt grib tiltiņu!

Bet, mīļo mēnestiņ,
To es tev pasaku:
Pa tavu tiltiņu
Es nu gan neiešu
(Dzejolis “Nedrošais tilts” Aspazija)

 

Trešajā vietā Rolands Jaunzems.

Mazs zemes gabaliņš, pilns mūsu pēdām,
Kas iemītas pa purviem, gružiem, oļiem,
Kas saaudzis ar mūsu priekiem, bēdām
No bērnu taciņiem līdz lielo soļiem,-
Šis gabaliņš ir mūsu sirdi guvis,
Tas pats par manu dvēseli ir kļuvis.
(Dzejolis ”Mazs zemes gabaliņš“ Aspazija)

 

Visi dalībnieki saņēma pārsteiguma balvas – Raiņa aforismu grāmatu “Mirklis”. Izstāde ir guvusi atzinību arī no citu novadu kultūras iestādēm un tuvākajā laikā aizceļos uz Cēsu novadu kā ceļojošā izstāde. Foto akcija bija veltījums UNESCO 70. gadadienai un atsaucās uz tās aicinājumu pievērst uzmanību pasaules mēroga literātiem – Rainim un Aspazijai.

 

Noslēgumā ar neviltotu interesi noskatījāmies aģentūras “Slepenie aģenti” teatralizētu lasījumu pēc Raiņa darba motīviem “Rīgas ragana”.

 

Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja Anita Strokša