Aloja

V.Bārda piedalās Ķīnas investīciju forumā Prāgā

No 9. līdz 11.novembrim Čehijas Republikas galvaspilsētā Prāgā norisinājās Ķīnas investīciju forums, kurā piedalījās Latvijas pašvaldību vadītāju delegācija. Mūsu valsti forumā pārstāvēja Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēža vietnieki, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs  Andris Rāviņš un Auces novada domes priekšsēdētājs Gints Kaminskis, Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks  Aivars Fomins, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks un LPS padomniece ārējo sakaru jautājumos Elita Kresse.

Forumu organizēja un finansēja Ķīnas Tautas Republika un Čehijas Republika. Tā mērķis bija savstarpējās sadarbības veicināšana starp Ķīnas Tautas Republiku un 16 Centrāleiropas un Austrumeiropas, valstīm strādājot pie 21.gadsimta “zīda ceļa” izveides, veicināt reģionu savstarpējo sadarbību, kā arī plānot pasākumus uzņēmējdarbības saišu stiprināšanai.

Pasākuma atklāšana norisinājās Čehijas prezidenta pilī. Uzrunas un ievadvārdus teica Čehijas Republikas Ministru prezidents Bohuslavs Sobotka, Ķīnas Tautas Republikas Sekretariāta sekretāra un Ķīnas tautas politiski konsultatīvās konferences priekšsēdētāja vietnieks Du Ksinglins. Visi uzsvēra, ka šī sadarbība pavērs plašākas ekonomiskās izaugsmes iespējas visām iesaistītajām valstīm un to uzņēmējiem. Foruma otro dienu atklāja Čehijas Republikas Ministru prezidenta un Ķīnas valdības pārstāvju uzrunas, kurās viņi aicināja aktīvi apspriest sadarbības iespējas dažādās nozarēs. Veiksmi turpmākajai sadarbībai savā uzrunā novēlēja arī Čehijas Republikas ārlietu ministrs Ļubomirs Zaoraleks.

Latvijas delegācija piedalījās paneļdiskusijā par turpmāko sadarbības modeļu darbības iespējām dažādās jomās. Pēc tam sekoja dalība pārrunās ar Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionu līderiem. Šīs diskusijas laikā Latvijas delegācija saņēma ielūgumu no nākamā gada 16. – 17.jūnijam kopā ar uzņēmējiem apmeklēt Ķīnu, lai tiktos ar reģionālajiem pārstāvjiem un uzņēmējiem. Dienas noslēgumā notika svinīgās vakariņas ar Čehijas Republikas prezidentu Milošu Zēmanu, kurš uzsvēra Ķīnas, Centrāleiropas un Austrumeiropas sadarbības nozīmi reģionu tālākai attīstībai.

Trešajā foruma dienā mūsu delegācijas pārstāvji apmeklēja Latvijas Republikas vēstniecību Prāgā, kur tikās ar vēstnieku Albertu Sarkani, pārrunājot aktuālās pašvaldību problēmas, kā arī sadarbības veicināšanas iespējas starp Latviju un Čehiju, galvenokārt pašvaldību un reģionu līmenī.

 

Sagatavoja Zane Landsmane