Aloja

Tikšanās ar aktieriem Staiceles bibliotēkā

Teātra guru ienāk bibliotēkā
IMG_5822Sestdien Staiceles bibliotēkā sabrauca Latvijas teātra cilvēki. Sabrauca cilvēki, kuru mūžs cieši saistīts ar Latvijas Nacionālo teātri. Staiceliešiem bija iespēja klātienē satikt teātra raidījumu veidotāju Mārīti Balodi, kuras devums ir daudzas portretfilmas par Latvijas kultūrvēsturē nozīmīgām personībām, strādā raidījumā “100g kultūras” un “Teātris.zip”. Sastapties ar Latvijas Nacionālā teātra direktoru Ojāru Rubeni un uzdot jautājumus teātra aktieriem, “Spēlmaņu nakts” balvas ieguvējiem par mūža ieguldījumu Uldim Dumpim un Ģirtam Jakovļevam.

 

Tikšanās tēma bija “Teātris kā dzīve”, ar to arī sākās mūsu saruna. Katrs no klāt esošiem ciemiņiem pastāstīja, ko viņa dzīvē nozīmē teātris. Savās sarunās atskatījās uz dažādiem teātra dzīves kurioziem, kuri ne tikai izraisīja smaidu, bet lika padomāt, cik tomēr aktierim ir jāprot savākties un izspēlēt savu lomu līdz galam. Jautri bija klausīties par dažādām dzīves situācijām, kuras no teātra skatuves ir pārnestas ikdienā un saprastas tiešā nozīmē. (Piemēram,Uldis Dumpis aprecējies ar Olgu Dreģi no kinofilmas “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”) Bija ne tikai jautājumi un atbildes, bet  skanēja arī mīlestības vārdi aktieriem, atcerējās Uldi no “Pūt, vējiņi”, Piķieru Jāni no “Melnā vēža spīlēm”, protams, Leonīdu un Aivaru no seriāliem “Dzīvoklis” un “Ugunsgrēks”. Tieši Uldis Dumpis (Aivars) bija aktieris, kas bija sapulcinājis uz tikšanos Staiceles jauno paaudzi, ar kuru pēc pasākuma sekoja fotografēšanās un autogrāfu sniegšana.

 

Aktieri dalījās atmiņās par to kā nonākuši līdz lielai skatuvei, izrādās, gluži nejauši, turpretī Ojārs Rubenis par visu cenu vēlējies kļūt par aktieri. Apmeklējis teātra sagatavošanas kursus, bet nekā, netika uzņemts. Jautājot Ojāram Rubenim, varbūt tagad, izmantojot dienesta stāvokli, varētu uzkāpt uz skatuves kā aktieris, atskanēja tūlītēja atbilde: “Nē, tas ir noiets laika etaps, kaut piedāvājumi no režisoriem bijuši.”

 

Humora dzirkstij, kas caurvija visu pasākumu, blakus tika skartas arī nopietnas tēmas par televīzijas seriālu un teātru mijiedarbību, par teātra finansiālo uzturēšanu, par teātru raidījumu veidošanu.

 

Runājot par nākotni, teātra direktors sacīja, ka klātesošie, dižie aktieri, lai aizmirst par pensiju. Viņu vieta teātra kolektīvā nodrošināta. Savukārt Mārīte Balode priecājās, ka viņas veidotais raidījums “Teātris.zip” no Jaungada atkal pāriet uz LTV1. Sekosim līdzi un izmantosim mums doto iespēju iepazīt teātra mākslu neklātienē!

 

Anita Strokša