Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolēni izmēģina spēkus elektronikā

   Lai arī mūsu tehniskās jaunrades pulciņa darbība pamatā balstīta uz mašīnu modeļu būvi, gribas skolēniem parādīt arī citas iespējas un jomas. Tieši tāpēc piedāvāju Lego robotu programmēšanu, sumo robotu programmēšanu ar Arduino programmas palīdzību, kā arī visai sarežģīto elektroshēmu veidošanu gan ar lodēšanu, gan bez lodēšanas- uz trim jaunajām prototipēšanas platēm, ko izdevās sarūpēt, pateicoties LETERA ( Latvijas elektrotehnikas un elektronikas asociācijas) projektiem. Pēdējās izmantosim vidusskolā fizikas stundās, kad mācīsimies par elektriskajām ķēdēm.

   Tāpēc arī noriskēju aizvest 3 skolēnu komandu uz pasākumu “Elektronikas diena 2015”, kas risinājās Rīgas Tehniskajā koledžā, un kur, protams, galvenie bija tieši elektronikas pulciņi. Esmu gandarīta, ka komanda- Emīls Bartkēvičs, Ingars Barans un Miks Ozols veiksmīgi salodēja elektrisko ķēdi, izmantojot zināšanas par diodēm, dažādām pretestībām, kondensatoriem un pat tranzistoriem, ko bijām apguvuši pulciņā, izveidojot Ziemassvētku dekoru ar gaismiņām. Mums, protams, tas bija pirmais darbiņš tādā jomā, bet uzskatu, ka arī lauku skolēniem jāparāda visdažādākās iespējas darboties. Tad ir izvēle, kas kuram patīk.

   Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, dalībnieku skaits esot dubultojies, un šoreiz piedalījās 160 dalībnieki. Skolēni un studenti no visas Latvijas piedalījās konkursos un darbnīcās, kā arī izstādei bija sarūpējuši visdažādākās pašu izgatavotās iekārtas – sākot no odu atbaidīšanas sistēmas un beidzot ar funkcionējošu 3D printeri.

   Mēs, protams, demonstrējām savus auto modeļus, kas izpelnījās visai lielu interesi. Saņēmām arī piedāvājumu no kādas firmas- sadarboties mērinstrumentu iegādei fizikas kabinetam. Meistarībā sacentās gan profesionālo skolu audzēkņi, gan interešu izglītības pulciņu dalībnieki. .

   “Elektronikas dienu 2015” organizē Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija (LETERA) sadarbībā ar profesionālās izglītības kompetences centru “Rīgas Tehniskā koledža” un Valsts izglītības satura centru. Pasākums tiek līdzfinansēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas nozares klasteris” (līgums Nr. L-KAP-12-0002) atbalstu.

Paldies skolas direktorei I. Mētriņai par atbalstu pulciņam un transporta nodrošināšanu!

AAV Tehniskās jaunrades pulciņa vadītāja S. Mangulsone

Foto: Sarmīte Mangulsone

8.12.2015

elektron SAM_0127 SAM_0124 SAM_0129 SAM_0135