Aloja

Atklāta piemiņas plāksne Džeimsam Krogzemam

Trešdien, 9.decembrī Alojā, leģendārā ceļotāja Džeimsa Krogzema dzimtas kapos atklāja piemiņas plāksni. Uz tās attēlots viņa portrets un baržas “Klaidonis” siluets. Dž.Krogzemam todien apritētu 90 gadu. Pabūt kopā ar ceļotāju atdusas vietā un pakavēties kopīgās atmiņas par viņa dzīvi, kopā pavadīto laiku un vērtībām, ko Dž.Krogzemis aiz sevis atstājis, bija ieradušies viņa tuvinieki un draugi no Klaidoņu brālības. Piemiņas brīdī piedalījās arī Alojas novada pašvaldības pārstāvji.

 

Aizdedzot svecītes un noliekot ziedus, izskanēja skaists Vinitas Vilcānes dzejolis, veltījums aizgājušajam, izcilajam dzimtas pārstāvim.

 

“Piemiņas diena”

 

Ir Tava piemiņas diena.
Un es nezinu, – vai tas vajadzīgs Tev,
Vai tikai mani tas skar:
Mūsu saruna klusā,
Lūgsna un sveces liesmiņa
Mums.

 

Es iededzu sveci
Es noliecu galvu – Tev.
Es nolieku sveci – Tev.

 

Es iededzu sveci uz savu atmiņu ceļa.

 

Lai saredzētu,
Lai sadzirdētu:
Kas bija mana,
Kur Tava – alošanās,
Kur mūsu – piedošana.

 

Es iededzu sveci Tev
Uz atmiņām.
Par aiziešanu.
Par piedošanu.

 

Sev.
Par atdzimšanu.

 

Jau rakstījām, ka pēc nelaimes gadījuma ceļojumā Taizemē 18.maijā, Džeimss Krogzemis mira slimnīcā Rīgā. Dž.Krogzemis Latviju pameta bērnībā, kopā ar vecākiem dodoties bēgļu gaitās. Viņs ieguva vairākas augstākās izglītības – bija ģeogrāfijas profesors, ķīmiķis, menedžmenta maģistrs. Ceļot sācis pēc studiju beigām, un mūža laikā apceļota lielākā daļa pasaules. Divdesmit gadus Krogzemis nodzīvoja uz sava “Klaidoņa” Parīzē. Pēc atgriešanās Rīgā iznāca vairākas ceļotāja grāmatas.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto