Aloja

Vēstures stundas Alojas Ausekļa vidusskolā

DSCF2398

Šogad janvārī aprit 25 gadi, kopš Rīgā notika atjaunotās neatkarīgās Latvijas aizsardzības pasākumi. Pēc notikumiem Lietuvā tauta sāka celt barikādes arī Latvijā. Tolaik lielā mērā izšķīrās – būt vai nebūt neatkarīgai Latvijai. Aptuveni 80 tūkstoši cilvēku no visiem Latvijas novadiem, gandrīz divās nedēļās, paveica neiespējamo un ar kailām rokām stājās pretī bruņotiem OMON kaujiniekiem.

Šī paaudze par tā laika notikumiem var uzzināt tikai no mammām, tētiem, vecmammām un vecpapiem, no cilvēkiem, kuri paši ir ņēmuši dalību Barikāžu laikā. Šodien, 20. janvārī, sākumskolas skolēni visi vienojās kopīgā vēstures stundā, kur savās atmiņās par šiem notikumiem dalījās sākumskolas skolotāji. Emocionālu pārdzīvojumu izraisīja skolotājas Maijas Bašenas atmiņu stāsts. Skolotāja Sarmīte Rozīte sagatavoja filmiņas par tā laika notikumiem, savukārt vizuālās mākslas stundās skolēni no šiem atmiņu stāstiem zīmēja zīmējumus.

Kopības sajūta radās visiem sākumskolas skolēniem un skolotājiem, kad tika iedegts mazais ugunskurs (katrs bērns atnesa malkas paglīti), kas būs kā sākums lielajam ugunskuram.

5.– 12.klašu skolēni savus atmiņu ugunskurus iededza audzināšanas stundu laikā, kad tikās ar kādu no Barikāžu dalībniekiem.

9.klases skolēni un skolotāja Smaidīte Rudzīte apmeklēja Barikāžu atceres pasākumu Rīgā. 1991.gada janvāra trauksmainos notikumus skolēni varēja sajust Doma laukumā, kur, pateicoties barikāžu rekonstrukcijai, dega ugunskuri, skanēja mūzika un bija aplūkojama vēsturiskā barikāžu laika tehnika. Ķīpsalas hallē organizētā pasākuma “Bulvārī brīvība” galvenais motīvs – barikāžu laika mantojums jaunajai paaudzei. Programmā bija iekļauti videostāsti, dzeja, kā arī barikāžu dalībnieku atmiņu stāsti.

Pie kopīgā Barikāžu atceres ugunskura |Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni un skolotāji pulcējās 20.janvāra pēcpusdienā. Baudot siltu tēju un sviestmaizes, klausījāmies skolotājas Ineses Viļumsones, pensionētās skolotājas Māras Ozolas un skolas direktores Ineses Mētriņas atmiņu stāstos. Katras klases skolēni pastāstīja par uzzināto “Barikāžu stundu” laikā un dienas noslēgumā kopīgi noskatījāmies dokumentālo filmu “Īvāns”.

Direktores vietniece mācību jomā, sākumskolas skolotāja Inatra Vaļicka