Aloja

Tehniskās jaunrades pulciņa panākumi Lego spēles sacensībās

Alojas Ausekļa vidusskolas tehniskās jaunrades pulciņa komanda „ Misija1” sestdien, 20.februārī, Cēsīs piedalījās FLL (FIRST LEGO League)  2015/2016 Trash Trek sezonas turnīrā. Latvijā tas notiek tikai otro gadu. Šīs sezonas tēma bija „ Atkritumu ceļš”- viss, kas saistīts ar to savākšanu un otrreizēju pārstrādi.

 

Mēs piedalījāmies pirmo reizi, jo es- komandas trenere- biju jau rudenī apmeklējusi FLL seminārus, sapratusi, ka tas ir jauns, interesants izaicinājums skolēniem. Spēle notiek četrās vērtēšanas kategorijās: Projekts, Pamatvērtības, Robotu spēle, Robotu dizains. Mēs visās arī piedalījāmies. Kopumā startēja 22 komandas no dažādām Latvijas vietām.

 

Mēs tiešām cītīgi esam strādājuši, kopā mācījušies lietas, kas saistās ar robotiem, to programmēšanu, autonomo vadīšanu un darbību veikšanu uz spēles galda. Tam ir vajadzīga liela pacietība, radoša domāšana, komandas sadarbība.

 

Tāpat veicām  pētījumu par atkritumu apsaimniekošanu Alojas pilsētā. Bērni sadarbojās ar Alojas domi, muzeju, Valmieras ZAAO, Alojas veikalu pārdevējām. Mēs izvēlējāmies tēmu- maizes maisiņu klipšu savākšana un otrreizēja izmantošana. Skolā bērni izsludināja akciju, savācām 940 klipšus. Sarēķinājām, cik daudz to izmet Alojā gada laikā, un kā radoši tos izmantot vēlreiz. Piemēram, matemātikas stundās, mācoties par daļskaitļiem, romiešu skaitļiem, skaitļu virknēm. Tāpat komanda izgatavoja spēli „ Vardītes” , ko veiksmīgi prezentēja un spēlēja kopā ar citām komandām, piparkūku formiņas, dizainu no klipšiem.

 

Visu komandu dalībnieki saņēma FLL starptautiskās spēles medaļas. Par savu Projektu mums izdevās iegūt 2.vietu un kausu. Robotu spēlē ieguvām augsto 5.vietu (no 22 komandām) ar 332 punktiem par misiju veikšanu uz spēles galda. Bet lielākais pārsteigums bija uzņēmuma ZAAO specbalva par ļoti labu projektu un tā prezentāciju- 200 eiro dāvanu karte komandas saliedēšanas pasākumam Rāmkalnos.

 

Mūsu komandas sastāvā bija 5.a klases skolēni- Elīna Krūmiņa un Ansis Siliņš, 7.klases skolēns Emīls Bartkēvičs, 8.klases skolēni- Ieva Ulme un Valts Kokins (komandas kapteinis). Paldies skolēniem, ka uzticējās man, aktīvi, regulāri darbojās, ticēja saviem spēkiem. Lai pamats turpināt!

 

Liels paldies mūsu atbalstītājiem- skolas direktorei I. Mētriņai, mācību pārzinei I. Vaļickai, AAV skolēniem un skolotājiem par dalību klipšu akcijā, Alojas domes priekšsēdētāja vietniecei D. Vilnei, muzeja vadītājai L. Moderniecei, veikalu pārdevējām. Mums atsaucīgi ar informāciju palīdzēja arī Valmieras ZAAO Vides izglītības projektu vadītāja A. Smalkā- Boriseviča.

 

Komandas „Misija1”  trenere

Sarmīte Mangulsone