Aloja

Lasīšanas ekspertu satikšanās Alojas pilsētas bibliotēkā

Lasīšanas veicināšanas programma “Bērnu un jauniešu žūrija” ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstrādāta un kopš 2009.gada Latvijas Bibliotekāru biedrības īstenota programma, ko finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Alojas pilsētas bibliotēka lasīšanas veicināšanas programmā piedalās jau 12 gadus un 24.februārī uz Bērnu žūrijas 2015 noslēguma pasākumu bibliotēkā ieradās lasīšanas eksperti vecuma grupā 5+. Visi šīs vecuma grupas lasīšanas eksperti ir Alojas pirmsskolas izglītības iestādes “Auseklītis” vecākās grupas “Mārītes” audzēkņi.

Mazie lasīšanas eksperti kopā ar savām skolotājām Ingunu un Inetu bija iepazinušies ar 6 brīnišķīgām bērnu grāmatām: Rainis “Puķu lodziņš”, Uldis Auseklis “Tante un bante”, Mārtiņš Zutis “Nenotikušais atklājums”, Juris Zvirgzdiņš “Miega pasaka”, Pija Lindenbauma “Brigita un brāļi aļņi”, Tjerī Roberešts “Vilks, kurš izvēlās no grāmatas”. Katrai grāmatai atbilstoši tās saturam bērni bija zīmējuši, līmējuši, gan krāsojuši, kopumā izveidojot 6 zīmējumu albumus.

Pēc pārrunām par izlasīto un albumu aplūkošanas, bibliotekāres aicināja bērnus kopīgi izlasīt vienu pavisam jaunu grāmatiņu. Autores Lūsas Riphāgenas “Vieni paši mājās”. Ko īsti tavi mīluļi dara, kamēr tu neesi mājās? Šajā mājā kaķis zvana pa telefonu, zivtiņa pamet akvāriju, ruksis ēd čipsus un skatās televizoru, suns valkā kedas. Lācis izkāpj no gleznas un aizmieg uz dīvāna. Un kur tad noslēpies trusis un kodes? Jāsaka, ka lasīšana gan šoreiz nebija tā pati galvenā, jo grāmatiņa ir bez teksta, taču, lai palīdzētu mājdzīvniekiem dažādos uzdevumos, piemēram, palīdzēt suņukam atrast nozaudētās kedas, dzeltenajam zilonim palīdzēt atrast visus dzeltenos priekšmetus, šie un vēl daudzi citi uzdevumi prasīja trenēt uzmanību, atmiņu un pievērst uzmanību smalkām detaļām krāsainajās bildēs.

Protams, ka neviens pasākums bibliotēkā nevar noslēgties bez kopīgas animācijas filmiņas noskatīšanās. Bērni noskatījās jauko filmiņu par lācēnu Vinniju Pūku un viņas draugiem, arī pašai grāmatai par Vinniju Pūku šogad aprit 90. dzimšanas diena.

Liels paldies arī pārējo vecuma grupu lasīšanas ekspertiem par aktīvu dalību Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā 2015 – Sabīnei Kozlovskai, Marikai Ududai, Kristiānai Midrei, Alisei Petrovai, Antai Jaroševičai un Ingunai Krūmiņai.

Sarmīte Frīdenfelde
Mairitas Vītolas foto