Aloja

Mūžs uz baržas

Pagājušā nedēļā, 2. marta pievakarē, Rīgā galerijā “Happy Art Museum” atklāja ģeogrāfijas profesora, pasaules apceļotāja Džeimsa Krogzemja un viņa draudzenes, ceļojuma biedrenes un mūža mīlestības Diānas Rowe gleznu izstādi “Klaidonis”. Iepazīstoties Džeimss par sevi vienmēr teica: „Esmu klaidonis”. Izstādes anotācijā rakstīts, ka par tādu Džeimss kļuva pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu sākumā, kad ar trīs augstskolu diplomiem un doktora grādu kabatā pameta labiekārtotu dzīvi ASV, Kalifornijā, lai kopā ar draudzeni Diānu apmestos uz dzīvi baržā, kas noenkurota Sēnā, Parīzē, netālu no Luvras. Tādejādi abi centās aizbēgt no rutīnas, kuru radīja ikdienas darbs un dzīve Amerikā. Divdesmit gadus barža ar simbolisko nosaukumu „Klaidonis” ir viņu abu mājas un sākuma punkts kopīgiem pasaules apceļojumiem.

 

Kaut arī daudz laika aizņēma baržas kārtībā uzturēšana, Diāna atrada brīžus arī gleznošanai. Tas pamudināja arī Džeimsu ņemt rokā otu.

 

Kādā no intervijām Džeimss teicis: „Esmu ceļotājs, kas apraksta, bet neesmu ne rakstnieks, ne gleznotājs”. Tādēļ daudzas viņa gleznas arī labāk uztveramas kā ceļojuma piezīmes uz Indiju, Ceilonu, Taizemi, Nepālu, koraļļu rifiem un kokospalmu pludmalēm Klusā okeāna salās, uz Sahāras tuksnesi ar kamieļu karavānām. Daļa Džeimsa gleznu ir arī koši teksti un izjūtu ainavas, kurās viņš pauž savu sabiedriski politisko fenomenu („Demokrātija”), emociju, jūtu („…mīlestība ir kā putns…”) un vides redzējumu (Rozēni, Salacas krasts). Par savām gleznām Džeimss Krogzemis ir teicis, ka tās ir „visumā abstraktas gleznas, kuras katrs var iztulkot subjektīvi, atrodot pazīstamus attēlus, iespaidus, domas, Varbūt tā ir viena no abstraktās prezentācijas vērtībām – atraisīt mūsu fantāziju”.

 

Izstādi sagatavoja un organizēja Gita un Valdis Vilcāni, Džeimsa draugi un Krogzemu dzimtas pārstāvji (Gita ir dzejnieka Ausekļa tēva brāļa Jura mazmazmazmazmeita), kuratori Gaļina Maksimova un Dags Vidulejs. Līdz 25. martam izstādi var aplūkot izstāžu zālē “Happy Art Museum” Dzirnavu ielā 67, 7. stāvā no 13:00 – 22:00.

 

Gaidīsim iespēju vasaras sākumā daļu no izstādes aplūkot arī Alojā!

 

Alojas muzeja vadītāja

Līga Moderniece