Aloja

Alojā skatāma gleznu izstāde “Klaidonis”

13.maijā Alojas kultūras namā notika pasaules braucēja un dzīves mākslinieka Džeimsa Krogzemja un gleznotājas, viņa ceļojumu biedres un mūža mīlestības Diānas Rowe gleznu izstādes “Klaidonis” atklāšana.

 

Dž.Krogzemja biogrāfijā vārdam “klaidonis” bijušas vairākas nozīmes. Ne tikai vārdnīcā minētā “cilvēks, kam nav pastāvīgas dzīves vietas, pastāvīgas nodarbošanās” un atvasinājums no vārda “klīst, iet savrup bez noteikta plāna”, bet arī nozīme “brīvs cilvēks”. Un tieši brīvība bija tā, ko viņš visu mūžu meklēja, sperot ļoti drosmīgu soli, atstājot savu pārticīgo dzīvi ASV un kopā ar D.Rowe apmetoties uz baržas “Klaidonis”, kuru viņi sauca par savām mājām 20 gadus. Ceļošana un gleznošana bija viņa dzīves aicinājums un gara brīvības izpausme pat pēc šķiršanās no mīļotās. Fotoaparātu viņš nekad neņēma līdzi – tikai audeklu un krāsas.

 

Ekspozīcijā skatāmā mākslasdarbu izlase pārstāv dažādus laika posmus un tematiskos ciklus. Tā aicina doties pasaules ceļojumā kopā ar gleznu autoriem. No bohēmiskās dzīves Parīzē uz saulaino Kaliforniju, blīvi apdzīvoto Indiju un Ceilonu, dievu mājokli Himalaju kalnos Nepālā, uz koraļļu rifiem un kokospalmu pludmalēm Klusā okeāna salās, uz Sahāras tuksnesi ar kamieļu karavānām un fata morgana (mirāža). 1991.gada ziemā, kad Rīgā bija barikādes, uz baržas tapa divas gleznas, kurās paustas ilgas un bailes par atdzimstošo Latviju. Tās Dž.Krogzemim bija īpaši tuvas. Viņa gleznas patiesi vislabāk uztveramas kā ceļojumu piezīmes. Koši teksti un izjūtu ainavas izzīmēti uz audekla, papīra loksnēm vai palmu lapām – kas nu kurā brīdī bijis pie rokas. Izstādē aplūkojams arī abu ceļotāju dažu dzīves spilgtāko brīžu atainojums fotogrāfijās un vēstulēs. 

 

Izstādes atklāšanā piedalījās Dž.Krogzemja ilggadējie, tuvie draugi, ceļa un domubiedri Vilcānu ģimene, kuri pašreiz glabā un kārto ceļotāja mūža mantojumu. Viņiem šai reizē bija uzticēts arī kāds ļoti svarīgs uzdevums. – Džeims teicis, ka reiz īstajā brīdī saņēmis atbalstu, lai varētu izglītoties Amerikā, un to viņš atcerējās visa mūža garumā, tāpēc kļuva par “Vītolu fonda” mecenātu. Jau 10 gadus viņš caur šo fondu ziedojis jauniešu izglītošanai. Mēs izlēmām, ka viņam par godu jādibina jauns, Džeimsa Krogzemja piemiņas fonds. “Vītolu fonda” pārstāvji atlasīja trīs jauniešus no Alojas novada, kuri varētu kandidēt uz stipendijas saņemšanu, bet izvēli izdarījām mēs, – skaidro Valdis Vilcāns. Sertifikātu par stipendijas saņemšanu 1850 EUR vērtībā ar ceļa vārdiem “Vēlam ar izglītību dzīvē sasniegt tādu līmeni, lai varētu nākotnē atgriezties un palīdzēt citiem” saņēma pagājušā gada Alojas Ausekļa vidusskolas absolvente un Vidzemes Augstskolas Informāciju tehnoloģiju studente Laura Ozoliņa. Vairāk par Dž.Krogzemja piemiņas stipendiju šeit.

 

Abstraktās gleznas, ko šeit redzam, mēs katrs varam iztulkot subjektīvi, atrodot pazīstamus attēlus, iespaidus, domas. Varbūt tā ir viena no abstraktās prezentācijas vērtībām – atraisīt mūsu bagāto fantāziju,- tā reiz prātoja Dž.Krogzemis.

 

Līgas Modernieces, Ineses Mētriņas un Vilcānu ģimenes organizētā izstāde Alojas kultūras nama Mazajā zālē būs skatāma līdz 13.jūnijam.

 

Atgādinām, ka pēc nelaimes gadījuma ceļojumā Taizemē 2015.gada 18.maijā Džeimss Krogzemis mira slimnīcā Rīgā. Viņš ieguva vairākas augstākās izglītības – bija ģeogrāfijas profesors, ķīmiķis, menedžmenta maģistrs. Ceļot sācis pēc studiju beigām, un mūža laikā apceļota lielākā daļa pasaules. Pēc atgriešanās Rīgā iznāca vairākas ceļotāja grāmatas.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto