Aloja

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās Grenlandes ledāju pētnieks Jānis Karušs

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās Grenlandes ledāju pētnieks Jānis Karušs


Šogad Ziemeļvalstu bibliotēkas nedēļas tēma bija “Nākotne ziemeļos”. Staiceles pilsētas bibliotēkā jau par tradīciju kļuvusi ne tikai šo zemju literatūras iepazīšana, bet arī pievienots izzinošs pasākums. Pagājušajā gadā tas bija no bērnu savāktām pogām līmēts Ziemeļvalstu karogu draudzības koks, šogad, vecāko klašu skolēniem, tikšanās ar Grenlandes ledāju pētnieku, zinātnieku, ģeologu Jāni Karušu. Šī tikšanās pilnībā atbilda Ziemeļvalstu bibliotēkas tēmai par nākotni ziemeļos, jo pētnieks daudz stāstīja par šo zemi, par tur veiktajiem pētījumiem un to nozīmi mūsu dzīvē.
Sākumā jaunais un atraktīvais zinātnieks jauniešus iepazīstināja ar sevi. Pastāstīja par savām studijām Latvijas Universitātē ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātē, iegūstot tur bakalaura, maģistra un doktora grādu. Pastāstīja par iespējām iepazīt pasauli vēl studentam esot, un saprast, ko īsti vēlies sasniegt, kā arī uzsvēra izglītības nepieciešam. Pastāstīja par savu pasniedzēja darbu Latvijas Universitātes ģeoloģijas nodaļā.
Turpinājumā sekoja interesants stāstījums tieši par zinātnisko ekspedīciju uz Grenlandes ledājiem. Prezentācijā ģeologs atbildēja jautājumiem, par gatavošanos ekspedīcijai – maršruta noteikšanu, sponsoru meklēšanu, pārtikas aprēķināšanu, līdzņemamo mantu sadali, ko stipri ierobežo avio sabiedrības noteikumi par bagāžu un katra pētnieka celt un nest spēja.
“Atrodoties uz ledājiem nav laika atpūtai – jāstrādā, jāvāc paraugi gan no ledāju upēm, gan ledāju alām, gan aļģēm, kas ir atradušas savu dzīves vietu zem vairākiem metriem ledus” darbu raksturoja pētnieks. Savā stāstījumā atcerējās par sadzīviskiem sīkumiem, kuri ne pa jokam sarežģījuši uzturēšanos šajā salā. Dzīvi sarežģījušas lapsas, kuras vispār no cilvēka nav baidījušās un centušās pamieloties ar ekspedīcijas grupas dalībnieku brokastīm vai vakariņām. Pētnieks uzsvēra, ka satikšanās ar balto lāci, parasti beidzas letāli.
Atgriežoties no ekspedīcijas lielākais gandarījums ir par izpildītiem uzdevumiem, kuru rezultātā tiks pētīti ledājā iegūtie paraugi. Veikti salīdzinājumi par ledāju atstāto mantojumu uz Latvijas zemes pirms vairākiem tūkstošiem gadu.
Nekas neapstājas, un jaunais zinātnieks, ģeologs jau atkal ir jaunas ekspedīcijas domās – šoreiz Antarktīda, jau 2017. gada vasarā. Mēs varam tikai novēlēt izturību un izdošanos!
Anita Strokša
Staiceles pilsētas bibliotēkas vadītāja