Aloja

Koklētāju ansamblis “Māriņa” festivālā Kopenhāgenā

Limbažos „dzimušais un izauklētais” Starptautiskais festivāls „Kokle un tai līdzīgie instrumenti apkārt Baltijas jūrai” šogad aizvadīts Kopenhāgenā.

 

I Starptautiskais festivāls „Kokle un tai līdzīgie instrumenti apkārt Baltijas jūrai” notika jau 2011. gadā. Kopš tā laika, katru otro gadu, festivāla rīkotāji aicināja dalībniekus un klausītājus uz Limbažiem, lai dotu iespēju iepazīties ar kokli un tai līdzīgiem instrumentiem.

Šogad festivāls, dažādu apstākļu dēļ, savu mājas vietu atrada Copenhagen World Music Festival– Pasaules mūzikas festivāla ietvaros rīkotajās Latvijas dienās. Festivālā piedalījās iepriekšējo gadu festivālu dalībvalstu mūziķi, kā arī mūziķi no jaunām dalībvalstīm- Baltkrievijas un Francijas. Trijās dienās, festivāla dalībniekiem bija iespēja tuvāk iepazīt  Dānijas galvaspilsētu –Kopenhāgenu, tās tūrisma objektus un iedzīvotājus. Kā iepriekšējos, tā arī šajā festivālā piedalījās Alojas kultūras nama koklētāju ansambļa „Māriņa” dalībnieces. Šajā festivālā bija iespēja spēlēt uz jaunajiem  LAD projekta, nr.17-09-AL20-AO192202-000009 ” Jauni mūzikas instrumenti Limbažu novada bērniem un jauniešiem”, iegūtajiem mūzikas instrumentiem.

 

Savukārt festivāla viesiem tika dota iespēja dzirdēt, redzēt un pamēģināt ieskandināt festivāla dalībnieku instrumentus. Festivāla ietvaros notika zinātniski – praktiskā konference, kuras dalībnieki un māksliniecisko kolektīvu vadītāji saņēma starptautisku kvalifikācijas sertifikātu.

 

Lai publika tuvāk iepazītu Latviju, tika dota iespēja nobaudīt Latvijas saldumus, kā arī iegādāties SIA „Aloja Starkelsen” produkciju. Interesentu netrūka, un daudzi vēlējās vairāk uzzināt par šo uzņēmumu un viņu produkciju, sevišķi ekoloģisko. Paldies uzņēmuma vadītājam J.Garančam par atbalstu! Savukārt Latvijas nacionālā lidsabiedrība “airBaltic” piedāvāja iepazīties ar aviokompāniju, kas savieno reģionu ar vairāk nekā 60 galamērķiem Eiropā, Skandināvijā, Krievijā, NVS un Tuvajos Austrumos. Četrzvaigžņu viesnīca Rīgā –“Avalon hotel & Conferences” deva iespēju piedalīties loterijā un laimēt dāvanu karti.

 

Latviešu tautas dziesmas „Pūt, vējiņi” akordiem izskanot, tika slēgts šis festivāls, lai atkal satiktos pēc 2 gadiem. Tā IV Starptautiskā festivāla „Kokle un tai līdzīgie instrumenti apkārt Baltijas jūrai” dalībnieki sevi pieteica pasaules mūzikas festivālā, kurā piedalījās mūziķi no Brazīlijas, Taivānas, Sīrijas, Marokas, Kubas un citām valstīm.

 

Paldies Alojas domei, Alojas kultūras nama direktorei I.Laizānei un šoferītim Atim Zariņam! Gaidīsim jaunus dalībniekus Alojas kultūras namā- koklētāju ansamblī “Māriņa”!

Ineta Laizāne, Alojas kultūras nama direktore