Aloja

Staicelē pirmoreiz atzīmē Somugru tautu dienu

Nedēļas nogalē Staicelē notika sarīkojums par godu somugru tautām, tai skaitā lībiešiem. Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete pastāstīja, ka Somugru tautu dienas Latvijā tiek rīkotas jau ceturto gadu. Pirmā diena ierasti norisinās RLB, bet otrajā svētku dalībnieki dodas ārpus galvaspilsētas uz kādu Latvijas vietu, kas saistīta ar lībiešu kultūru. Citus gadus tā rīkota Kolkā, Ventspilī, arī Cēsīs un Turaidā, bet šogad izraudzīta Staicele. Viņa vērtē, ka ir ļoti interesanti iepazīt Latvijas mazpilsētas. M. Poriete uz mūspusi mēroja ceļu kopā ar citām RLB Folkloras komisijas dalībniecēm un arī Ungārijas pārstāvēm – goda konsuli Arianu Župiku un lektori Katalīnu Lāzāri. Dāmām bija tīkama ekskursija pa Staiceli, apmeklējot pilsētas ievērojamākās vietas. – Man Staicelē patika tā sirsnība un atsaucība, ar kādu mūs uzņēma. Patīkami, ka staicelieši ar lielu degsmi, ieliekot sirdi, darbojas savas kultūrvēstures saglabāšanā, – teica M. Poriete. Starp citu, pa ceļam viņas viesojās arī Emiļa Melngaiļa muzejā Vidrižu pagastā.

 

Staicelē koncertprogrammu ievadīja vietējais tautas muzikants Dzintars Spidāns ar akordeona spēli. Klātesošos uzrunāja un sveica gan M. Poriete, gan Staiceles Lībiešu muzeja Pivälind vadītāja Indra Jaunzeme. Sarīkojumā uzstājās udmurtu folkloras ansamblis un setu folkloras kopa, tāpat erzju, mordviešu, igauņu un ungāru folkloristi. Skanēja arī tradicionālās ungāru tautasdziesmas. Savukārt vēlāk kopā ar vietējiem aktīvajiem cilvēkiem gribētāji iesaistījās Mārtiņdienas rotaļās un dančos, kam pavadījumu spēlēja Dz. Spidāns. Alojas novada Tūrisma informācijas centra vadītāja Inese Timermane ir gandarīta, ka pasākumam bija pietiekami liela vietējo iedzīvotāju atsaucība. Tāpat bija iespēja aplūkot skaistos tērpus un klausīties skanīgajā dziedājumā. – Ļoti labs pasākums! – vērtēja sarunbiedre.

 

Pasākums tika rīkots sadarbībā ar asociāciju Fenno – Ugria no Igaunijas un ar to valstu, kuru pamatnācija ir somugri (Igaunija, Somija un Ungārija), vēstniecībām un pārstāvjiem. Kopumā pasaulē ir vairāk nekā 30 somugru tautu, bet sava valsts ir tikai dažām. To skaits samazinās, zūd šajās valodās runājošo tautu kultūra. Somugru tautu dienas ir viena no starptautiskajām aktivitātēm, lai aktualizētu šo tautu kultūras mantojuma pētniecību, saglabāšanu un kopšanu.       

 

Līga LIEPIŅA

Eināra BĒRZIŅA foto

[Not a valid template]