Aloja

2018. gadā programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” projektiem pieejami vairāk nekā 3 miljoni eiro

Lai attīstītu un pilnveidotu darbu ar jaunatni katrā Latvijas reģionā, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) aicina pašvaldību un valsts iestādes, nevalstiskā sektora biedrības un organizācijas izmantot visas programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” sniegtās iespējas. 2018. gadā “Erasmus+” jaunatnes jomas projektus varēs iesniegt trīs reizes: līdz 15. februārim, līdz 26. aprīlim un līdz 4. oktobrim.

 

2018.gadā pieejamais finansējums starptautisku projektu īstenošanai “Erasmus+: Jaunatne darbībā” programmā ir vairāk nekā 3 miljonu eiro. Kopējais plānotais finansējums 2018. gada pirmajam projektu konkursam – 852 428,75 eiro.

 

JSPA informē, ka 2018. gads ir jau piektais gads programmas “Erasmus+” ciklā, kas kopumā ilgst no 2014. līdz 2020. gadam. Programmā “Erasmus+: Jaunatne darbībā” jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kuras iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus.

 

Programmā “Erasmus+: Jaunatne darbībā” ir iespējams īstenot projektus trīs pamatdarbībās: pirmā – “Personu mobilitāte mācību nolūkos” (mobilitātes veids “Jauniešu apmaiņas”, “Brīvprātīgais darbs”, “Jaunatnes darbinieku mobilitāte”); otrā – “Stratēģiskās partnerības jaunatnes jomā”; trešā – “Strukturētais dialogs: jauniešu un jaunatnes politikas veidotāju tikšanās”.

 

Informatīvs seminārs projektu iesniedzēju atbalstam

Kā katru gadu arī 2018. gada sākumā JSPA ikvienu jaunatnes darbā strādājošo aicina uz informatīvu bezmaksas semināru, kurā sniegs informāciju par programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” jaunumiem. Seminārs notiks 22. janvārī no plkst. 10:30 līdz plkst. 16:00 viesnīcā “Bellevue Park Hotel Riga”. Pieteikšanās semināram tiešsaistē līdz 17. janvārim http://bit.ly/2CcjZmS.

 

“Erasmus+: Jaunatne darbībā” 2018. gada prioritātes

Rakstot savus projektu pieteikumus, JSPA aicina vērst uzmanību jaunatnes darba prioritārajiem virzieniem, kurus “Erasmus+: Jaunatne darbībā” programmā definējusi Eiropas Komisija.

 

Jauniešu apmaiņas projektos un Brīvprātīgā darba projektos par prioritāri atbalstāmām tēmām noteiktas pievēršanās sociāli atstumtiem jauniešiem, veicinot dažādību, starpkultūru un starpreliģiju dialogu, vienotas neatkarības vērtības, iecietību un cieņu pret cilvēktiesībām.

 

Jaunatnes darbinieku mobilitātes projektos par prioritāti noteikta jaunatnes darbinieku nodrošināšana ar iemaņām un metodēm, kas ir nepieciešamas sabiedrības kopējo pamatvērtību nodošanai grūti sasniedzamām jauniešu grupām un arī izteiktas radikalizācijas novēršanai jauniešu vidū.

 

Ņemot vērā kritisko situāciju Eiropā un faktu, ka jauniešu darbs, neformālās izglītības aktivitātes un brīvprātīgais darbs var būt būtiski saistīts ar bēgļu, patvēruma meklētāju un migrantu vajadzībām un/vai var paaugstināt šī jautājuma izpratni vietējā sabiedrībā, īpaša uzmanība tiks pievērsta jauniešu mobilitātes projektiem, kuros tiks iesaistīti vai atbalstīti bēgļi/patvēruma meklētāji un migranti.

 

Savukārt, gatavojoties iesniegt “Erasmus+: Jaunatne darbībā” 2. pamatdarbības projektus (Stratēģiskās partnerības jaunatnes jomā), galvenais uzsvars vērsts uz kvalitatīva jaunatnes darba veicināšanu, stiprināšanu un attīstību.

 

Pirmais projektu konkurss – līdz 15. februārim

2018. gada pirmajā projektu konkursā projektu pieteikumus var iesniegt līdz 15. februāra plkst. 13:00 pēc vietējā laika šādos projektu veidos:

1. pamatdarbības “Personu mobilitāte mācību nolūkos” Jauniešu apmaiņas, Brīvprātīgā darba un Jaunatnes darbinieku mobilitātes projekti;

2. pamatdarbības “Stratēģiskās partnerības jaunatnes jomā” projekti labās prakses apmaiņai, t.sk. Starptautiskās jauniešu iniciatīvas;

3.pamatdarbības “Strukturētais dialogs: jauniešu un jaunatnes politikas veidotāju tikšanās” projekti.

 

Šobrīd tiešsaistē tīmekļa vietnē https://webgate.ec.europa.eu/web-eforms/ ir pieejama 1. pamatdarbības “Personu mobilitāte mācību nolūkos” Jauniešu apmaiņas un Jaunatnes darbinieku mobilitātes projektu pieteikuma elektroniskā veidlapa. Pārējās projektu pieteikumu veidlapas tiešsaistē minētajā tīmekļa vietnē būs pieejamas pēc 15. janvāra.

 

Programma „Erasmus+” sniedz iespēju darboties neformāli, veidot un īstenot projektus starptautiskā līmenī, sadarboties ar citu valstu jauniešiem, iegūt nozīmīgas prasmes un iemaņas, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā. Programmas mērķis ir veicināt Eiropas pilsonības apzināšanos un iesaistīt jauniešus Eiropas nākotnes veidošanā.

 

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas “Erasmus+” īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra  nodrošina  programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā „Erasmus+”. Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem – www.viaa.gov.lv sadaļā „Erasmus+”.

 

Informāciju sagatavoja:

Kintija Bulava

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras

Komunikācijas daļas vecākā referente

Tālr.nr. 67356247

e-pasts: kintija.bulava@jaunatne.gov.lv