Aloja

Dziesmu un deju svētku dalībniekiem ceļā līdzi dod rupjmaizi un noderīgus padomus

28. jūnija vakarā Alojas kultūras namā pulcējās Dziesmu un deju svētku dalībnieki no visa novada, lai pārrunāt dažādas organizatoriskas, ar svētkiem saistītas lietas, arī drošības jautājumus un saņemtu veiksmes vēlējumus no domes vadības.

 

Sākumā sanākušos uzrunāja novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un izpilddirektors Ivars Ķiksis. Pašvaldības policijas inspektors atgādināja par drošības noteikumiem, bet atbildīgā par transportu Zanda Aderniece dalībniekus informēja par nokļūšanu Rīgā. Savukārt par svarīgāko saistībā ar došanos gājienā, tā noformējumu un naktsmājām stāstīja svētku koordinatore novadā Aira Lapkovska.

 

Katrs kolektīvs saņēma Alojas novada domes vadības laba vēlējumus un ceļamaizi – rupjmaizes klaipu un medu. Nobeigumā visi klātesošie izdziedāja latviešu tautasdziesmu “Pūt, vējiņi”, kas ir sena lībiešu kāzu dziesma. Tiek uzskatīts, ka tā radusies pie Daugavas līviem Vidzemē. Tā kļuva populāra Piekto Vispārējo Dziesmu svētku laikā — 1910. gada 20. jūnijā, kad apvienotais jauktais kopkoris komponista Andreja Jurjāna virsvadībā sniedza šīs dziesmas pirmatskaņojumu.

 

Sagatavojusi Liāna Lilenblate-Sipko