Aloja

Igaunijā smēlās idejas inovatīvu sociālo pakalpojumu ieviešanai

Jūnijā Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda un SIA “Rekreācijas centrs “Vīķi”” valdes locekle Irita Neripa kopā ar sociālā dienesta pārstāvjiem no Vidzemes reģiona devās uz Marijas ciemu Igaunijā, kur mājvietu radušas personas ar garīga rakstura traucējumiem.

IMG-20180613-WA0002

Braucienu organizēja Vidzemes augstskola starptautiskā SEMPRE (sociālā spēcināšana lauku apvidos) projektā, kura mērķis ir veicināt inovatīvu pieeju ieviešanu sociālo pakalpojumu piedāvājumā, lai rezultātā pakalpojuma saņēmējs spētu iesaistīties savas dzīves kvalitātes uzlabošanā.

 

Marjas ciems ir mājas personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurā grupu dzīvokļos ar vai bez aprūpes uzturas 38 personas. Sociālā pakalpojuma saņēmēji 3 gadu laikā var apgūt mācību programmu dārzkopībā. Ciemā ap 80 skolēnu ar mācību un attīstības traucējumiem apgūst pamatizglītības programmu. Uz vietas pieejams mācību treniņu centrs un profesionāla rehabilitācija, atbalsta personāls. Dienas aprūpes centra darbnīcās pakalpojuma saņēmējs iesaistās dažādās nodarbībās, kurās auž, darina lelles, veido suvenīrus un dažādas lietas no māla un koka, zīmē u.tt.

 

Pēc brauciena I.Neripa atzina, ka Staiceles pagasta Vīķu muižas kompleksā pakalpojumam “Grupu dzīvoklis” ir piemērota vide. Te var piedāvāt dienas aprūpes centru ar integrētām nodarbībām, kas ir alternatīva darbavietai. Pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešams apmācīts personāls, kas var darboties ar personām ar garīga rakstura traucējumiem. Tāpat jāizglīto sabiedrība un uzņēmēji, lai tie atbalstītu darbavietas personām ar funkcionāliem traucējumiem.

 

Sagatavojusi Liāna Lilenblate-Sipko

Iritas Neripas foto