Aloja

Staiceles bibliotēkā viesojās rakstnieks, žurnālists, scenārists un pedagogs Osvalds Zebris

1905. gada notikumi, cilvēki, viņu likteņi, raksturi, emocijas, izvēle – par to visu raisījās sarunas Staiceles pilsētas bibliotēkā ar rakstnieku Osvaldu Zebri. Viņš ir autors grāmatai “Gaiļu kalna ēnā”, kura bija aizsākums grāmatu sērijai “Mēs. Latvija. XX gadsimts”. Literāts daudz pastāstīja par šo grāmatu sēriju. Viņš ir pateicīgs rakstniecei Gundegai Repšei par uzaicinājumu ņemt dalību ar savu daiļradi šajā projektā. Darbs pie grāmatas prasījis vairāk kā gadu – par šo laika posmu pārlasīti citu autoru darbi, pētīti arhīva materiāli, domāts romāna sižets. Kā vēlāk uzzinājām, darbs nav bijis veltīgs. Par šo grāmatu, kas jau iemantojusi lasītāju simpātijas, tulkota vairākās valodās, Osvalds Zebris ir saņēmis Eiropas Savienības Literatūras balvu.

Pasākums sākās ar vēsturisku ievirzi – bibliotēkā tika sagatavota prezentācija par 1905. gada notikumiem Valmieras apriņķī – Mazsalacā un Rūjienā, tika dots skaidrojums, kāpēc Staicelē šis laiks pagāja nosacīti mierīgs. Ar prezentāciju tika klātesošajiem izskaidrots romāna “Gaiļu kalna ēnā” fons uz kura norisinājās romāna darbība.

Kā vēlāk noskaidrojām, galvenās līnijas visā romānā ir cilvēka drosmes un gļēvulības līnijas. Līnijas, kuras galvenajā varonī mijas, krustojas, reizēm iet paralēli atstājot neizdzēšamas pēdas viņa sirdsapziņā un skaidro rīcības motīvus.

Osvalds Zebris ir ne tikai rakstnieks un žurnālists, bet arī skolotājs, kurš vada un māca Rakstnieku Savienības Literārās akadēmijas prozas meistarklasi. Kā skolotājs viņš jauniešiem ieteica daudz lasīt, jo tikai tad var arī kaut ko uzrakstīt.

Kā savu pēdējo rakstu darbu literāts uzskata scenāriju seriālam “16+”. Ar interesi viņš uzklausīja jauniešu domas un viedokli par to.

Saruna ar Osvaldu Zebri notika VKKF finansētā projekta “Dokumentālās prozas kaleidoskops” ietvaros.

 

Staiceles pilsētas bibliotēkas informācija