Aloja

Ar Staiceles bērniem sarunājas rakstnieks Valdis Rūmnieks

Staiceles pilsētas bibliotēkā viesojās daudzu grāmatu autors, daudzu grāmatu sastādītājs Valdis Rūmnieks. Rakstnieks tikās ar Staiceles bērniem VKKF finansētā projekta “Rakstnieks raksta bērniem” ietvaros. Autors daudz pastāstīja par savu bērnību , par saviem pirmajiem mēģinājumiem rakstniecībā. Par pirmajiem burtu savienojumiem, izmantojot vecāku rakstāmmašīnu. Pirmo savu pasaku “Kā gludeklis ar pankūku draudzējās” uzrakstījis sešu gadu vecumā. Tā vēl saglabājusies līdz šodienai un tika citēta visiem priekšā. Kā rakstnieks pats atzinās, viņš daudz ko no tās pasakas pats nesaprotot, bet tā tomēr esot pirmā.

Autors gan lika saprast, ka viņa gara darbi vairs netop uz rakstāmmašīnas, –  dzeju raksta tikai ar pildspalvu blociņā, toties daiļdarbus raksta ar pildspalvu un vēlāk pārraksta datorrakstā.

Atbildot uz bērnu jautājumiem tika noskaidrots, ka grāmatu pamatā ir paša bērnu un mazbērnu piedzīvojumi un emocijas, ka grāmatu rakstīšana ir laika ietilpīgs process un prasa lielu koncentrēšanos, ko vislabāk  var panākt garos ziemas vakaros. Ziemas vakaros, kad vislabāk fantastika savijas ar realitāti un grāmatu varoņi iegūst spējas un varēšanu.  Rakstnieks atklāja un citēja bērniem savu jauno topošo darbu par norvēģu rūķīša Snurfija piedzīvojumiem ciemojoties pie Latvijas rūķīšiem.  Autora stāstījums bija tik aizrautīgs, ka vairāki bērni centās noskaidrot, kad šo darbu varēs izlasīt pilnībā. 

 

Anita Strokša / Staiceles pilsētas bibliotēka