Aloja

Staicelē noslēgusies M.Skrides darbu izstāde “Mirkļa košums”

Visu oktobra mēnesi Staiceles pilsētas bibliotēkā bija skatāma diriģentes, gleznotājas Māras Skrides darbu izstāde „Mirkļa košums”. 26.oktobrī šī izstāde arī koši noslēdzās. Uz izstādes noslēgumu, un tikšanos ar viņas mākslas cienītājiem, bija ieradusies pati māksliniece. Šajā tikšanās reizē viņu pavadīja lauku kapela „Ieviņa”. Sarunas ar klāt esošiem mijās gan ar smeldzīgām, gan ar lustīgām senām dziesmām.

Māru Skridi daudzi tikšanās dalībnieki pirmo reizi iepazina kā gleznotāju, bet, kā vēlāk viņa pati atzinās, zīmēšana ir bijusi mīļa kopš bērnības un jaunības. Pat palīdzējusi viņai augstskolas eksāmenos. Tomēr dzīvē izvēlējusies mūziku. Tagad, kad vairāk brīva laika, sevi pilnībā atdod gleznotājas mūzai. Piepildījumu rod gleznojot portretus. Ir pateicīga visiem saviem modeļiem, kuriem ir bijusi pacietība pozēt vismaz trīs stundas. Galvenais, kā uzsvēra māksliniece, portretā ir cilvēka acis. Lai darbs iznāktu patiess, jāmāk tajās ieskatīties, atrast un saprast modeļa būtību. Ja esot cilvēki, kas cita likteņus lasot pēc plaukstu līnijām, tad viņa pēc acu skatiena. Tieši tāpēc skatītājos sajūsmu radīja gan pašportrets, gan aktiera Gunāra Placēna un viņa dzīvesbiedres portreti. Interesi raisīja fakts, ka māksliniece bija līdzi paņēmusi portretu un tā modeli, draudzeni, gleznotāju Ivetu Tirzīti. Visi klātesošie varēja pārliecināties par Māras Skrides mākslu ielūkoties un uzgleznot cilvēku ar dvēseli.

Māksliniece nav iedomājama bez mūzikas. Tā tas bija arī šoreiz  – sirsnīgie lauku kapelas „Ieviņa” kungi ne tikai ar mūziku sagaidīja mākslinieci, bet arī papildināja pasākumu ar dziesmām un iepazīstināja gan ar sevi, gan instrumentiem. Īpašs stāsts bija par “Ieviņu”, kuras spēlētājs ir kapelas vadītājs Valdis Andersons.

Visu pasākuma laiku varēja just šo mīlestības un labestības saikni starp mūziku un mākslu, starp Māru Skridi un kapelas „Ieviņa” muzikantiem. Šī mākslinieku savienība bija tā, kas pozitīvi uzlādēja katru klātesošo un deva uzmundrinājumu un dzīvesprieku.

Paldies par to Mārai Skridei un lauku kapelai „Ieviņa”!

 

Anita Strokša / Staiceles pilsētas bibliotēka