Aloja

Ar krāšņām aktivitātēm nosvinēti Staiceles svētā putna Pivālind svētki

Aizvadītajā nedēļas nogalē Alojas novada Staiceles pilsētā norisinājās Svētā putna Pivālind svētki. No 19. līdz 20. jūlijam novada un Staiceles iedzīvotājus, kā arī pilsētas viesus priecēja dažādas aktivitātes un muzikāli priekšnesumi.

Jau piektdienas pēcpusdienā pilsētnieki varēja baudīt vienu no sarūpētajām aktivitātēm – pārgājienu pa zaļumsvētku vietām. Šī pārgājiena laikā tā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar Staiceles vēsturi, dodoties uz Vīķu muižu, tās parku un citiem apskates objektiem, kā arī lauku sētām. Pārgājiena laikā aktīvisti varēja nogaršot Staiceles krūmmellenes, šo degustāciju bija sagatavojis vietējais uzņēmums „Ģinēnos”, kas laipni uzņēma ekskursijas dalībniekus. Toties vakarā, pie Audēju namiņa, svētkus ieskandināja literāri muzikālais koncerts kopā ar Daci Judinu, Artūru Nīmani un Ginteru Cepurīti.

Kā ierasts, arī šie Staiceles pilsētas svētki neiztika bez kūku konkursa. Sestdienas rīta agrumā interesanti un žūrijas locekļi pulcējās Staiceles pilsētas Dienas centrā, kur tika degustēti dalībnieku sagādātie gardumi. Šogad pašvaldības sagādāto dāvanu un uzvaras laurus konkursā plūca Meldra Zālamene.

Taču ik gadu viens no apmeklētākajiem notikumiem – trīsgadīgo staiceliešu uzņemšana pilsētnieku kārtā, atkal pulcēja krietnu skaitu vecāku, radu un citu interesantu. Šogad staiceliešu pulkā uzņēma 8 trīsgadniekus, kuri saņēma apliecības un varēja satikties ar Profesoru Stārķi. Kamēr vecāki parakstījās Goda grāmatā, jaunos staiceliešus grezni izrotātās šūpolēs iešūpoja Staiceles pilsētas pārvaldes vadītājs Pēteris Kuzmenko, bet par atmiņu no šīs skaistās svētku dienas, mazajiem tika dāvāta īpaši darināta rotaļlieta – stārķis, kas gandrīz pārsniedza bērnu augumu. Atzīmējot šo notikumu, atnākušos priecēja dažādi muzikāli priekšnesumi no vokālā ansambļa “Ķipari”, dejas no “Stazelītes” jauniešiem, kā arī teātra uzvedums no Alojas PII “Auseklītis” grupiņas. Savukārt Brīvdabas laukumā, pie Audēju namiņa, gan lielus, gan mazus pulcēja izklaides ar burbuļiem, ko bija sagādājuši pilsētas viesi “Mārtiņa burbuļi”. Paldies Staiceles lībiešu muzeja „Pivālind” vadītājai Indrai Jaunzemei, kura kā jauno trīsgadnieku krustmāte ievadīja mazos staiceliešus pilsētnieku kārtā!

Pēcāk trīsgadnieki ar vecākiem devās plosta izbraucienā pa Salacas upi, kur tie, saules lutināti, baudot dienu uz plosta, varēja veldzēt slāpes ar sagatavotajiem saldējuma kokteiļiem. Turpretim pēcpusdienā laužu pūlis sanāca pie Audēju namiņa, lai piedalītos vai baudītu erudīcijas un atjautības spēli “Es mīlu Tevi, Staicele”, kur vietējie iedzīvotāji varēja pārbaudīt, cik zinoši tie ir par savu novadu. Šo aktivitāti bija sagatavojuši Staiceles pamatskolas skolēni un skolēnu pašpārvaldes vadītājs Viesturs Titovs, kā arī skolotāja Maija Andersone un citi brīvprātīgie. Atraktīvajā spēlē piedalījās divas komandas – Staiceles jauniešu komanda “Karogu karjers” un senioru komanda “Staiceles omītes un opītis”, komandām spēles laikā tika uzdoti dažādi interesanti uzdevumi, minētas un dziedātas daudz skanīgas un visiem labi zināmas dziesmas. Vakara gaitā tika noskaidrots, ka šoreiz jaunieši bija pārāki par senioru komandu. Paldies organizatoriem par lielisko spēli, kuras laikā arī pilsētnieki varēji atjaunot savas zināšanas par pilsētu un tās vēsturi!

Svētku noslēgumā pilsētas estrādē pulcējās novada iedzīvotāji, kā arī pilsētas viesi, kur norisinājās koncerts “Salacas līkločos”. Šajā brīvdabas koncertā estrādi rībināja deju kolektīvi no visas Latvijas – Ogres deju kolektīvs “Astras”, Rūjienas “Dziga”, Trikātas “Sapnis”, Valkas “Zelta rudens”, “Fejas” no Vaidavas, “Romantika”, “Valsis” no Tukuma, Sēļu deju kolektīvs “Reveranss”, Rēzeknes dejotāji “Zelta atvasara”, “Minna” no Mazsalacas, valmierieši “Atvasara”, alūksnieši “Sidraba pavediens”, kolektīvs no Mērsraga “Silva”, kā arī novada kolektīvi “Liepas”, “Rasa”, “Staiceles vecmāmiņas” un vokālais ansamblis “Vēlreiz”, un īpašie viesi lībiešu dziesmu ansamblis “Randālist” no Ventspils. Paldies, pilsētas viesiem par krāšņo un skanīgo koncertu! Bet par lustīgu svētku noslēgumu līdz rītausmai parūpējās grupa “Atspulgs” no Ainažiem.

Organizatori pateicas visiem, kuri palīdzēja un iesaistījās svētku sagatavošanā!

Vairāk bildes meklē Alojas novada pašvadības Facebook fontā.

Informāciju sagatavoja: Alojas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Regīna Grosa

Foto: Regīna Grosa, Indra Jaunzeme