Aloja

Mūsu jaunieši “lauž robežas” Pārgaujas novadā

Alojas novada jauniešiem šī vasara ir sagādājusi lieliskus brīvā laika pavadīšanas veidus. Viņiem ir bijusi iespēja piedalīties Dienas centra jubilejas pasākumā,  brīvdabas kino vakaros, velosacensībās, orientēšanās sacensībās, kā arī citās sporta un kultūras aktivitātēs.

Lieliskākais vasaras pasākums, kurš nenotika mūsu novada teritorijā, bet pie tālākiem draugiem Pārgaujas novada “Mārkulīčos” bija jauniešu saliedēšanas pasākums “Lauzt robežas”. Tā mērķis, jau trešo gadu pēc kārtas, bija uzlabot jauniešu savstarpējās attiecības, veicināt komunikāciju, kā arī motivēt uz aktīvāku darbošanos un diskutēt par jauniešiem aktuālām tēmām.

Pagājušā gada rudenī, Alojas novada jaunatnes darbinieces iepazinās ar Pārgaujas jaunatnes lietu speciālisti Ilutu Beķeri, kura dalījās ar savu pieredzi jauniešu saliedēšanas pasākumos. Mazliet vēlāk, kopā ar Jūrmalas jauniešiem, saņēmām uzaicinājumu piedalīties robežu laušanā un doties iegūt neaizmirstamu pieredzi, desmit cilvēku sastāvā. Uz pasākumu no Alojas novada tika aicināti Jauniešu domes aktīvākie biedri, un ātri tika komplektēta jauniešu grupa.

5. augustā devāmies uz “Mārkulīčiem”, kur jau pie reģistrēšanās mūs gaidīja loterija, kurā varēja laimēt dažādus suvenīrus no Pārgaujas novada. Kad jaunieši bija apdāvināti, devāmies uzsliet savas teltis un sagatavot visu nakšņošanai. Pasākuma atklāšanas laikā, veicām vairākas iepazīšanās aktivitātes, lai uzzinātu vairāk par jauniešiem no Jūrmalas un Pārgaujas novada, visi kopskaitā bijām tuvu četrdesmit. Pavisam drīz sākām pildīt dažādus jautrus, komandas saliedējošus uzdevumus, kurus bija sagatavojušas pārstāves no Jūrmalas jauniešu centra – jaunatnes darbinieces Anita Bāliņa un Laura Lazdāne.

Pasākuma laikā pie jauniešiem ieradās Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents, kurš savas uzrunas laikā pieminēja arī veiksmīgo sadarbību ar Alojas novadu.

Katru gadu uz pasākumu tiek aicināts kāds īpašs cilvēks, šogad tas bija influenceris jeb iedvesmotājs, pasākumu vadītājs, video satura veidotājs un kā pats sevi dēvē – vienkāršs latgalietis – Lauris Zalāns. Atpazīstamais jaunietis dalījās savā pieredzē, kā pēc vairākām neveiksmēm ir ticis pie savas sapņu karjeras un darba “RadioTev” studijā. Lauris jauniešus aicināja izmantot sociālos tīklus, jo visam labajam reiz pienāk beigas, un tieši caur sociālajiem tīkliem ir visvieglāk sasniegt neaptverami lielu mērķauditoriju.

Aktīvās dienas noslēgumā, tika organizēta mini popiela, kur katrai komandai tika dotas 20 minūtes laika, lai sagatavotos. Pēc asprātīgajiem priekšnesumiem, devāmies uz ugunskuru, kur jaunieši spēlēja dziesmu karus, komandu spēli “Mafija’, un līdz rīta gaismai dziedāja dziesmas, kopā ar Pārgaujas novada talantīgo jaunieti Gustavu, kurš dziesmas papildināja ar savas ģitāras skanējumu.

Pēc īsā laika, kas tika pavadīts baudot naktsmieru, visi ar pilnu sparu metās otrajā dienā, kur pēc rīta rosmes un gardām brokastīm, aktivitātes organizēja biedrība “Atklāj sevi”. Jaunieši tika sadalīti divās lielās komandās, kurās bija jāveic šķietami neizpildāmus uzdevumus, kas pārbaudīja jauniešu prasmes darboties komandā, spējas risināt problēmas, citu jauniešu iesaisti, viedokļa izteikšanu, sadarbību, iecietību un citas dzīvē nepieciešamas iemaņas.

Otrās dienas noslēgumā apmainījāmies ar pateicības vārdiem, uzdāvinājām Pārgaujas novada jaunatnes darba komandai gardu sveicienu no Alojas novada – jauniešu māmiņu un vecmāmiņu pagatavotos ziemas krājumus, kurus lietderīgi varēs izmantot pankūku un picu vakaros, kā arī labo domu burku ar 365 citātiem, aforismiem un dzīves ziņām.

Alojas novada jaunieši saka milzīgu paldies par pieredzi un iespēju būt daļai no pasākuma Ilutai Beķerei, kura mūs uzrunāja, iesaistīja, mīļi sagaidīja un rūpējās par mūsu labsajūtu pasākuma laikā un pēc tā. Esam ļoti pateicīgi par skaisto pasākuma norises vietu un gardajām maltītēm abās dienās. Strādāsim pie tā, lai  mūsu sadarbība turpinātos un attīstītos turpmāk.

Sagatavoja: Monta Meldere

Foto: Pārgaujas novada foto galerija un fotogrāfe Marta Martinsone – Kaša.