Aloja

23.augustā Latvijā un pasaulē notiek Baltijas ceļa atceres pasākumi Baltkrievijas tautas atbalstam

Vēsturiskā Baltijas ceļa gadadienā, 23. augustā, visā pasaulē notiks pasākumi Baltkrievijas atbalstam. Arī Latvijā cilvēki ir aicināti iesaistīties akcijā “Baltijas ceļš Brīvību Baltkrievijai”, solidarizējoties ar kaimiņtautas brīvības un demokrātijas centieniem.

Pēc gājiena Meikšāni – Piedruja naktī no 22. uz 23. augustu, galvenais akcijas pasākums notiks svētdien plkst.12.00 Krāslavas novada Piedrujā. Šī vieta ir īpaša, jo  Latvijas ciemu Piedruju un Baltkrievijas Druju šķir tikai likteņupe Daugava. Pasākumā tiks veidota simboliska cilvēku ķēde un pacelts Baltkrievijas baltsarkanbaltais karogs, ko no Austras koka Meikšānos līdz Piedrujai gar Baltkrievijas robežu būs nesuši akcijas dalībnieki vairāk kā 70 kilometru garumā.

Arī citur Latvijā plkst.12.00 cilvēki ir aicināti veidot simboliskas ķēdes, tā atbalstot Baltkrievijas tautu. Rīgā cilvēku ķēde plānota no Brīvības pieminekļa līdz Tautas frontes muzejam.

“Latvijas spēks ir vietējās kopienas, mūsu cilvēki. Mēs zinām, kā ir palīdzēt kaimiņam pašu mājās, bet šoreiz kaimiņš atrodas viņpus robežai. Šajā situācijā mēs nevaram pieklauvēt pie durvīm un atbalstam piedāvāt siltu tēju, taču spējam solidarizēties un vienoties baltkrievu tautas atbalstam. Atcerēsimies, cik svarīgs šāds atbalsts bija mums pašiem cīņā par neatkarību. Dosim savu spēku, lai tas aizskan līdz Baltkrievijai!” saka viena no pasākuma organizatorēm, Latvijas Pilsoniskās alianses vadītāja Kristīne Zonberga.

Aicinām pasākumu dalībniekus akciju iemūžināt foto vai video, publicējot sociālajos tīklos un lietojot starptautiskās akcijas kopīgo tēmturi #FreedomWay un #ЖывеБеларусь.

Pēc simboliskajām akcijām Latvijā daļa dalībnieku turpinās ceļu uz Lietuvas galvaspilsētu Viļņu, lai pievienotos lielākajam Baltijas solidaritātes pasākumam un palīdzētu veidot cilvēku ķēdi no Viļņas līdz pat Baltkrievijas robežai.

“Baltijas ceļš Brīvību Baltkrievijai” pasākumu dalībnieki aicināti ņemt līdzi baltsarkanbaltos Baltkrievijas karogus, Latvijas karogus un ģērbties baltās drēbēs.

Līdzīgas solidaritātes akcijas 23.augustā notiks arī Igaunijā, Ukrainā, Gruzijā, Lielbritānijā, Itālijā un citviet pasaulē. Tajās aicināta piedalīties arī Latvijas diaspora.

Kā piedalīties?

Rīgā notiekošajā solidaritātes ķēdē var piedalīties bez iepriekšējas reģistrēšanās, ierodoties vismaz 11.30 kādā no ķēdes posmiem starp Brīvības pieminekli un Tautas frontes muzeju. (https://ej.uz/karte23 )

Lietuvā notiekošā “Baltijas ceļa Brīvību Baltkrievijai” dalībniekus no Latvijas aicinām pieteikties šeit: https://ej.uz/Daliba_Lietuva. Plānota arī koordinēšanās transporta jautājumā.

Gājienā gar Baltkrievijas robežu ir iespējams piedalīties no 22. augusta 19.00 pa posmiem, vairāk informācijas šeit: https://ej.uz/GajienaApraksts  Reģistrācija šeit: https://ej.uz/Gajiens_Latvija  

Plašāku ieskatu pasākuma norisē var gūt šeit: https://ej.uz/Freedomway 

Pasākumi tiek organizēti, ievērojot visus epidemioloģiskās drošības nosacījumus un Lietuvas teritorijā lietojot arī sejas aizsargmaskas.

Protestus pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu Baltkrievijā nežēlīgi apspieda līdzšinējās varas represīvie spēki. Tomēr tie nespēja iebiedēt baltkrievus. Simtiem tūkstoši cilvēku visās Baltkrievijas malās jau otro nedēļu turpina miermīlīgas demonstrācijas un streikus, prasot brīvas vēlēšanas un demokrātiskas pārmaiņas savā valstī. Vienlaikus ir arī daudz cietušie no vardarbības, izvarošanām, pazuduši bez vēsts.

Akcija “Baltijas ceļš” notika 1989.gada 23.augustā, kad vairāk nekā divi miljoni latviešu, lietuviešu un igauņu sadevās rokās 600 km garā ķēdē cauri Baltijas valstīm, apliecinot vienotību centienos pēc brīvības.

Organizatoru kontakti:

Gājiena Latgalē koordinators: Dainis Miglāns, jaunatnes organizācija “Protests”, dmiglans03@gmail.com, 29 681 463

Latvijas dalības koordinēšana: Kristīne Zonberga, Latvijas Pilsoniskā alianse, kristine@nvo.lv, 26 059 922

Atbalsta aktivitātes Baltkrievijai: Inese Vaivare, biedrība “Paliec mājās”, inese@paliec-majas.lv, 26 414 862

Par Latvijas Pilsonisko aliansi

Latvijas Pilsoniskā alianse ir neatkarīga, bezpeļņas nevalstiskā jumta organizācija, kuras mērķis ir stiprināt pilsonisko sabiedrību Latvijā, atbalstot Latvijas nevalstisko organizāciju kopējās intereses un veidojot labvēlīgu vidi biedrību un nodibinājumu darbībai. Latvijas Pilsoniskā alianse apvieno 131 biedru, kas kopumā ir aptuveni 70 000 privātpersonas.

Papildus informācija: www.nvo.lv

Kristīne Zonberga

Direktore

Latvijas Pilsoniskā alianse

Tālrunis: +371 26059922

E-pasts: kristine@nvo.lv