Aloja

Alojas Novadpētniecības centrā radīts austs Gaismas ceļš

Mēs savā dzīvē ne reizi vien  piesaucam gaismu, domājam par gaismu. Mēs alkstam pēc gaismas ,jo tajā saskatām pretmetu tumsai, ļaunumam, visam, kas mūs nomāc. Tādēļ arī pagājušā gada rudenī Alojas Novadpētniecības centrā radās iecere  radīt savu Gaismas ceļu , kas būtu dāvana dzejniekam Auseklim 170. dzimšanas dienā. Tika izsludināta akcija “Ieaud savu gaismas staru Gaismas ceļā”. Tā norisinājās no 2019.gada 1. novembra līdz 2020. gada 4. septembrim.

Tajā iesaistījās 187 audēji, kopā noaužot 8 metrus garu, 65 centimetrus platu un vairāk kā 6 kilogramus smagu paklāju – simbolisku gaismas ceļu. Pie katra audēja ieaustās rindiņas – gaismas stara, ir piestiprināta lapiņa ar audēja vārdu.

No Alojas novada iesaistījās visvairāk audēju – 132, tajā skaitā no Alojas pilsētas 105 dalībnieku, no Puikules – 8, no Staiceles – 7, no Braslavas un Ungurpils pa 3 audējiem, no Vilzēniem, Ozolmuižas, Urgas  pa 2 dalībniekiem.

Savu gaismas staru staru ieauda arī 52 citu Latvijas apdzīvoto vietu pārstāvji – no Valmieras, Cēsīm, Rīgas, Limbažiem, Pāles, Ventspils, Salaspils, Rāmavas, Jūrmalas, Ķirbižiem, Allažmuižas, Valles, Vecumniekiem. Pie mums ir viesojušās arī 2 audējas no Īrijas pilsētas Droghedas un 1 no Bielefeldas Vācijā.

Visčaklākie audēji bija vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem – 58 dalībnieki, 2.vietā vecuma grupa no 50 līdz 59 gadiem – 33 audēji, bet trešie čaklākie audēji bija vecuma grupā no 1 līdz 9 gadiem – 29 dalībnieki. Tālāk seko seko vecuma grupa 40 līdz 49 gadi – 19 dalībnieku, 60 līdz 69 gadi – 14 audēji, 20 līdz 29 gadi – 12 dalībnieku, 9 audēji bija vecuma grupās 30 līdz 39 gadi un 70 līdz 79 gadi, un cienījamajā vecuma grupā 80 gadi – 89 gadi – 4 audējas. Savus gaismas starus  ieauda 123 audējas – sievietes un 64 audēji – vīrieši.

No Krogzemu – Dreimaņu dzimtas akcijā iesaistījās 10 pārstāvju.   Viens dzimtas audējs bija ar vārdu Miķelis un viena audēja ar uzvārdu Krogzeme. Miķelim tika tas gods būt 170.audējam.

Savus gaismas starus gaismas ceļā ieauda arī komponista Alfrēda Vintera dzimtas pārstāvji – mazmeita Stella ar savu ģimeni.

Pie mums viesojās un akcijā iesaistījās Latvijas Televīzijas raidījums “Province”, filmēja audējus, auda paši un to visu parādīja 15.marta televīzijas pārraidē ar nosaukumu “Gaismas saucēji”.

Ikviens no mums gaismu izprot  un  novērtē  tās nozīmi atšķirīgi. Krogzemju Mikus tiecās pēc gara gaismas. Fiziķi saka, ka gaisma ir elektromagnētiskais starojums, kuram ir dažādi viļņa garumi. Līdz ar to ir neredzamā un redzamā gaisma. Dažādās redzamās gaismas frekvences cilvēka smadzenes interpretē kā krāsas- no violetās augstākajām frekvencēm, caur zilu, gaiši zilu, zaļu, dzeltenu un oranžu līdz sarkanajai zemākajām frekvencēm. Bet  mūsu galvenais gaismas avots  Saule, kas  nosaka cilvēku dzīves, kā arī dzīvās un nedzīvās dabas norises uz Zemes, vienmēr izstaro dzelteni zaļganos toņus. Un visus šos toņus var redzēt  kopīgajā  Gaismas ceļā

Katra dalībnieka ceļš līdz savam gaismas staram bija atšķirīgs. Daži nāca jau pa zināmu ceļu, citi nedroši spēra pirmos soļus, jo Novadpētniecības centrā ieradās pirmo reizi. Svešinieki pie sava gaismas stara nonāca nejauši, jo gribēja vienkārši iepazīties ar Aloju , tās vēsturi un cilvēkiem. Lai nu kāds arī bija katra dalībnieka ceļš līdz  gaismas staram, mūsu kopējais gaismas ceļš ir tapis. Mēs tajā esam saaudušies vienā lielā kopējā gaismas starā.

Sagatavoja:

Līga Moderniece,                                                                  

Alojas Novadpētniecības centra vadītāja           

Inese Timermane,                  

Staiceles lībiešu muzeja “Pivālind” Alojas Novadpētniecības centra krājuma glabātāja