Aloja

Tematiska pēcpusdiena “Tīra vide – mūsu nākotne” Staiceles pilsētas bibliotēkā

Staiceles pilsētas bibliotēkā turpinās VKKF finansētais projekts “Stāstu autoru pasaulē”. Šoreiz, sadarbojoties ar Valmieras Eirope Direct informācijas centru (EDIC) tas ieguva īpašu ievirzi.

Aizvien vairāk tiek runāts un rakstīts par klimatu pārmaiņu problemātiku par atkritumu šķirošanu, par atteikšanos no plastmasa maisiņiem, mudina sabiedrību dzīvot videi draudzīgāk. Zaļās idejas aizvien aktīvāk ienāk mūsu ikdienā. Par to arī risinājās sarunas ar Staiceles pamatskolas skolēniem.

Sākumā bibliotēkas vadītāja pastāstīja par zaļo dzīvesveidu, par atkritumu šķirošanas iespējām Alojas novadā. Vēlreiz atkārtoja zināšanas par norādēm pareizai atkritumu šķirošanai.

Aizvien vairāk visur runā par zaļo dzīvesveidu, arī daiļliteratūrā ienāk darbi, kas veltīti aktuālai tēmai – vides piesārņojuma problēmai. Tādi darbi ir rakstniecei, zaļā dzīvesveida entuziastei Agnesei Vanagai. Tie ir stāsti bērniem par Čiekurkalna puikām brāļiem Klāvu un Intaru, kuri ir sastapuši plastmasas maisiņu – Dusmukuli. Plastmasas maisiņu, kurš izrādās ne tikai dzīvs un runīgs, bet arī dusmīgs par savu bezjēdzīgumu. Tas uzvedas kā īsts huligāns – plandās ielās, pinas koku zaros un plunčājas peļķēs. Visur tie ir, tā nevar turpināties! Grāmatās tiek meklēti varianti kā izglābt pasauli no tiem.  

Autore  visiem klātesošajiem skolēniem pastāstīja par grāmatu “Plastmasas huligāni” tapšanas ideju. “Vienu vakaru, braucot no darba, puskrēslā viņas mašīnas priekšā izskrējusi it kā dzīva būtne. Liels apaļš radījums. Protams, tas ir bijis tikai vēju piepūsts izlietots plastmasa maisiņš. Vēlāk līdzīgs maisiņš redzēts karājoties koku zaros, kaut kur vēl kāds mētājās peļķē. Kā dzīvas būtnes tie visur sevi lika manīt, un radīja ap sevi stāstu, tā arī tapa pirmā grāmata”, atceras rakstniece.  Ar to viss nebeidzās un sekoja turpinājums “Plastmasas huligāni draugs pazudis”. Tiekoties ar savu lasītāju auditoriju nonākusi pie secinājuma, ka nākošā, turpinājuma grāmata ir vajadzīga un tā būs kā komiksu grāmata. Agnese Vanaga no tiesas priecājās, ka viņas grāmatas ir iestudētas jau teātra izrādē un top animācijas multfilma.

Rakstniece bija padomājusi arī par nopietnu prezentāciju, kurā bērniem deva zināšanas par dabas piesārņojuma problēmu cēloņiem un raisīja pārdomas dabas aizsardzības jomā, iepazīstināja ar galvenajiem kustības Zero Waste darbības principiem   

Nopietni, bet ļoti atraktīvi un aizraujoši krustvārdu mīklā tika sasaistītas dotās zināšanas ar grāmatas galveno varoni plastmasas maisiņu – Dusmukuli.  Skolēni to risināja ar aizrautību un balvās ieguva uzlīmes ar Dusmukules labsirdīgo smaidu.

Noslēgumā Agnese Vanaga iepazīstināja ar savu jaunāko grāmatu “Pagalma enciklopēdija” Visi ar interesi klausījās stāstu par kaķi un mušu. Stāstu, kuram atkal caurstrāvo lielā mīlestība pret dabu.