Aloja

Saruna ar putnu pētnieku Viesturu Ķerus

13.oktobrī pie Alojas Ausekļa vidusskolas jaunāko klašu skolēniem viesojās ornitologs, grāmatas bērniem autors Viesturu Ķerus. 2019. gadā V. Ķerus debitēja bērnu literatūrā ar grāmatu “Meža meitene Maija”, par šo darbu iegūstot Latvijas Literatūras gada balvu 2020 kategorijā “Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem”.

Autors grāmatas lappusēs aprakstījis norises dabā, attēlojis meža dzīves burvību, radot dzīvus un ticamus notikumus, kurus savām acīm redzējusi grāmatas galvenā varone Maija. Maijas tēls tapis, autoram vērojot savu vecāko meitu, kā arī aprakstot dzīvi mājā meža vidū, kurā ģimene dzīvo.

Klātesošajiem autors lasīja fragmentus no grāmatas, papildinot tos ar stāstiem par putnu dzīvi visos četros gadalaikos, kā arī dodot iespēju paklausīties katram gadalaikam raksturīgāko putnu balsu ierakstā. Šajā grāmatā par putniem var uzzināt daudz, tādēļ tā ir vērtīgs avots, kas paplašina bērnu zināšanas par Latvijas putniem.

Grāmata “Meža meitene Maija” šogad ir iekļauta lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija 2020” grāmatu kolekcijas sastāvā jauno lasīšanas ekspertu vērtējumam.

Tikšanās ar autoru noritēja ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu Alojas pilsētas bibliotēkas projektā “Radošas tikšanās ar bērnu grāmatu autoriem”.

S.Frīdenfeldes teksts un foto