Aloja

Tikšanās ar autori Ilutu Plotņikovu

16.oktobrī pie Alojas Ausekļa vidusskolas skolēniem viesojās grāmatas “Salas rēgs” autore Iluta Plotņikova. Fantāzijas romāns ir autores pirmā grāmata, kas konkursā “Zvaigznes grāmata. Oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem” ieguva veicināšanas prēmiju.

Nedaudz par sevi pastāstot, autorei ir bakalaura grāds dabaszinātnēs un maģistra grāds komunikācijas zinātnēs, pašreizējās darbības joma ir projektu vadība, kas saistīti ar klimata pārmaiņām. Autore uzskaitīja arī savas aizraušanās ārpus darba un rakstīt prieka, tā ir ceļošana gan pa Latviju, Eiropu un pasauli, fotografēšana, darbi dārzā, saistīti ar puķēm.

Par grāmatu “Salas rēgs” – vientulīgā sala, uz kuru sešpadsmitgadīgo Tomu pāraudzināšanas nolūkos atved viņa vecāki, glabā visai baisu leģendu. Un tieši Toms kļūst par vienīgo no visiem saliniekiem, kam ir lemts līdz galam atklāt kādu tālas pagātnes noslēpumu. Grāmatas autore vēl līdz šim nav apmeklējusi Roņu salu, taču domā, ka sala, par kuru rakstījusi grāmatā, varētu būt analoga Roņu salai.

Tālāk saruna ievirzījās tieši par pašu rakstīšanas procesu, dodot klātesošajiem padomus, kas būtu jāievēro pirms sāk rakstīt grāmatu. Pēc autores domām vajadzētu atbildēt sev uz dažādiem jautājumiem – kas būs tas, ko es rakstīšu, kāds būs darba žanrs, vēlamais apjoms; kas manu uzrakstīto darbu lasīs, kas būs mana potenciālā auditorija; cik oriģināla un interesanta būs mana piedāvātā ideja, kāds grāmatu tirgū ir esošais piedāvājums; kāds ir mans mērķis un kāds ir laika grafiks; vai un ar ko vēlēšos sadarboties. Autore arī pastāstīja par tām iespējām, kādas izmantot, lai uzrakstītā grāmata nonāktu līdz lasīšanai.

Tikšanos ar autori atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds Alojas pilsētas bibliotēkas projektā “Radošas tikšanās ar bērnu grāmatu autoriem”.

Sarmīte Frīdenfelde

Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja