Aloja

LPS priekšsēdis aicina Saeimu rast risinājumu pašvaldību budžeta kritiskā samazinājuma kompensēšanai

20. oktobrī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija uzsāka nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu izskatīšanu. Komisijas sēdē, kas notika videokonferences režīmā, piedalījās arī Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs.

Debatēs vārds tika dots arī LPS priekšsēdim Gintam Kaminskim, kurš deputātus informēja par LPS atklāto vēstuli, kas nosūtīta visām Saeimas frakcijām. Vēstulē paustas bažas par pašvaldību ieņēmumu kritisko samazinājumu 2021. gadā un aicinājums to kaut vai daļēji kompensēt. LPS priekšsēdis atzīmēja, ka, parakstot LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolu, pašvaldību vadītāju lēmums nav bijis viegls, taču tas pieņemts, vēloties panākt kompromisu.

Būtiskākā nevienošanās šajā protokolā ir par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazinājumu pašvaldībām jeb pārdali valsts labā. Tā kā valstij skaitļi budžeta izdevumu pusē nesamazinās, bet pašvaldībām tiek ievērojami mazināts pamatbudžets, turklāt vienlaikus ar šo samazinājumu nākamgad budžetā vēl papildus jārod līdzekļi jauniem pienākumiem un uzdevumiem, piemēram, garantētā minimālā ienākuma, bērnudārzu pedagogu atalgojuma, asistenta pakalpojuma nodrošināšanai, administratīvi teritoriālajai reformai un citiem, situācija kļūst pavisam draudīga, daļai pašvaldību pārsniedzot kritisko izdzīvošanas robežu. Šis lēmums vēl vairāk palielinās reģionālās atšķirības un visskaudrāk ietekmēs Latgali, kur prognozējami vislielākie zaudējumi.

Lai šis sāpīgais sitiens, kā to komisijas sēdē nosauca Pašvaldību savienības vadītājs, būtu mazliet paciešams, viņš atgādināja deputātiem, finanšu ministram un valdības vadītājam LPS un pašvaldību piedāvāto kompromisu par 9,2 miljonu eiro kompensāciju. Tā varētu būt kā īpaša dotācija tām 77 pašvaldībām, kur samazinājums paredzēts lielāks par 4%. Jāpiebilst, ka šo 77 pašvaldību vidū nav tikai mazie novadi, bet arī piecas lielās pilsētas, 15 reģionālās attīstības centri un divi Latgales lielie novadi.

“Parakstot LPS un MK 2021. gada vienošanās un domstarpību protokolu, pašvaldības lūdza rast risinājumu, kā kompensēt ieņēmumu samazinājumu tiem novadiem un pilsētām, kam tas būs lielāks par četriem procentiem,” deputātus uzrunāja Gints Kaminskis. “Primāri ir jāatrisina šo 77 pašvaldību pamatbudžetu ieņēmumu milzīgais samazinājums, piešķirot līdzekļus 9,2 miljonus eiro apmērā.”

Viņš arī mudināja Saeimas deputātus aplūkot LPS izveidoto karti un pievērst uzmanību pašvaldību teritorijām, kur ir vislielākais ieņēmumu kritums. Taču cilvēki dzīvo arī šajās teritorijās, un tur, kur būs vislielākais kritumus, tur arī vislielākā sociālās palīdzības nepieciešamība, norādīja LPS vadītājs.

Saeimas Budžeta komisija darbu pie 2021. gada budžeta likumprojektu izskatīšanas pirmajā lasījumā šonedēļ turpinās 21. un 23. oktobrī.

Avots: www.lps.lv