Aloja

Policija aicina iedzīvotājus rūpēties par savu transportlīdzekļu drošību

Valsts policija aicina iedzīvotājus neatstāt automašīnas salonā personīgās mantas, jo pat šķietami īpašniekam nevērtīgs priekšmets var būt iemesls, lai zaglis izsistu automašīnas logu. Kā arī īpašniekiem ir nepieciešams pārliecināties par logu un durvju aizvēršanu, atstājot automašīnu stāvvietā. Pēdējā laikā aktuālas kļuvušas automašīnu priekšējo lukturu zādzības no VOLVO markas automašīnām. Valsts policija atgādina iedzīvotājiem būt piesardzīgiem un parūpēties par sava transportlīdzekļa drošību.

Vidzemes reģiona pārvaldes teritorijā šā gada nepilnos desmit mēnešos ir reģistrētas 78 zādzības no transportlīdzekļiem, automašīnām un traktoriem, kur 11 gadījumos zagļiem ir bijusi brīva piekļuve transportlīdzeklī atstātām mantām, tie nav bijuši aizslēgti. Reģistrētas 25 degvielas zādzības no dažādiem transportlīdzekļiem, bieži no traktortehnikas. Pēdējā laikā aktuālas kļuvušas automašīnu priekšējo lukturu zādzības no VOLVO markas automašīnām.

Lai pasargātu savu transportlīdzekli no garnadžiem, policija aicina transportlīdzekļu īpašniekus ievērot dažas būtiskus padomus:

Novieto transportlīdzekli drošā vietā.  Vienmēr izvēlies drošu vietu, kur atstāt savu auto. Neizvēlies nomaļas un apšaubāmas vietas, jo tas pastiprina iespēju, ka zaglis klusi, nevienam nemanot var piekļūt tavai mašīnai.

Vienmēr aizslēdz.  Vienmēr aizslēgt automašīnu – arī privātmājas pagalmā, garāžā vai apsargātā autostāvvietā. Neaizmirsti aizslēgt degvielas bāku.

Aprīko transportlīdzekli ar signalizāciju. Jauno mašīnu īpašnieki var neuztraukties par signalizācijas sistēmu mašīnā, jo tā jau ir iestrādāta, bet vecāku modeļu mašīnu īpašniekiem vajadzētu pārliecināties, ka signalizācija ir ievietota un tā strādā korekti.  Signalizācija ir galvenā, kas ziņos par zagļu ielaušanos jūsu auto!

Neatstāj mantas redzamā vietā transportlīdzeklī. Ja zaglis mašīnas salonā redzēs vērtīgas lietas, piemēram, somu, maku, telefonu, tad viņam būs vēl lielāks kārdinājums to apzagt, tāpēc vienmēr, pirms atstājam mašīnu, pārliecinies, ka automašīnas salonā neatstāj vērtīgas mantas.

Marķē automašīnas detaļas. Auto īpašniekus lūdzam atcerēties, ka viena no efektīvākajām aizsardzības metodēm pret auto detaļu zādzībām ir to marķēšana.

Neesi vienaldzīgs! Ja redzi, ka stāvlaukumā pie kāda transportlīdzekļa vai nomaļā vietā novietotas tehnikas “grozās” svešas personas, kuras acīmredzami nav transportlīdzekļa īpašnieki, un šo personu nodomi, pēc Jūsu uzskata ir vērsti uz nozieguma izdarīšanu, nekavējoties ziņo policijai pa tālruni 110. Ja iespējams informē transportlīdzekļu saimnieku vai vadītāju par svešu personu aktivitāti.

Uzziņai:

VRP teritorijā zādzību skaits no transportlīdzekļiem:

Alūksnes iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 2

Gulbenes iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 5

Cēsu iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 15

Limbažu  iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 15

Madonas  iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 14

Valkas iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 10

Valmieras iecirkņa apkalpojamā teritorijā – 17

Sagatavoja:

Jānis Vehi

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes

Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas

vecākais inspektors

Tālr. 28316090; 67014048

janis.vehi@vidzeme.vp.gov.lv