Aloja

Diennakts tumšajā laikā aicinām iedzīvotājus lietot atstarotājus

Laikā, kad diennakts tumšais laiks ir garāks nekā gaišais, gājējiem un velosipēdistiem, piedaloties satiksmē, ir jālieto atstarotājs gan apdzīvotās vietās, gan ārpus tām. Svarīgi atstarojošus elementus piestiprināt arī pie bērnu ratiņiem un invalīdu ratiņiem. 

Izvēloties atstarotāju, jāņem vērā, ka vislabāk pamanāmi ir balti vai citi gaišo toņu atstarotāji. Atstarotājs jāpiestiprina tajā ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk ceļa braucamajai daļai. Piestiprina pie apģērba, ap roku vai kāju. Gājējiem, kuru izvēlētais maršruts regulāri ved pa šoseju malām, vislabāk ir izvēlēties tieši atstarojošās vestes, jo tās atstarojošais lauks ir daudz lielāks un pamanāmas no visiem skatupunktiem.

Ļoti efektīva ir atstarojoša materiāla iestrādāšana apģērbā, piemēram, uz piedurknēm vai jakas apakšā, uz muguras vai bikšu lejas daļas, jo automašīnas lukturi apgaismo ceļu un to stari virzīti uz leju. Arī tad, ja jums nav atstarotāja, varat izmantot kabatas lukturīti, ar kuru papildus vēl izgaismojat ceļu. Ja nav arī tā, tad savu atrašanās vietu autovadītājam varat parādīt, izmantojot mobilā tālruņa gaismiņu.

Par šo prasību neievērošanu iedzīvotāji var tikt saukti pie atbildības – naudas sodu no septiņiem līdz trīsdesmit eiro.

Svarīgi atcerēties, ka transportlīdzekļa vadītājam piespiedu apstāšanās gadījumā nepietiekamas redzamības apstākļos un diennakts tumšajā laikā, izejot uz brauktuves vai ceļa nomales, ir jābūt tērptam atstarojošā vestē vai apģērbā ar labi redzamiem gaismu atstarojoša materiāla elementiem. Savukārt, braucot ar velosipēdu diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos, tā riteņiem no abām pusēm ir jābūt aprīkotiem ar gaismas atstarotājiem.

Sagatavoja:

Regīna Grosa