Aloja

Esi atgriezies vai plāno atgriezties no dzīves ārzemēs – izlasi, Tev noderēs!

Novērots, ka sabiedrība, saskaroties valdībā pieņemtajiem jauninājumiem, piemēram, jēdzieniem, uzvedas diezgan izvairīgi un neiesaistās. Remigrācija, remigrants, remigrēt – arī šis ir viens no vārdiem, kas mūsu ikdienā tiek lietots ļoti izvairīgi. Remigrants jeb vienkāršiem vārdiem sakot – cilvēks, kurš atgriezies no ārzemēm un plāno atkal uzsākt dzīvi Latvijā. Šī ir viena no aktīvajām sfērām, uz kurām strādā gan Vides Aizsardzības un Reģionālās Attīstības Ministrija (VARAM), gan Plānošanas Reģioni, gan vietējās pašvaldības.

23.oktobrī Latgales plānošanas reģions (LPR) rīkoja kopīgu semināru, lai palīdzētu speciālistiem, kas darbojas remigrācijas jomā, kā arī, lai informētu pašvaldības par iespējām, kas tiek dotas remigrantiem. Seminārs tika sadalīts divās daļās: pirmajā tika piesaistīti dažādi speciālisti, ar informatīvām prezentācijām, otrajā – aktivitāte, kā labāk palīdzēt latviešiem, kuri vēlas atgriezties.

Katram, plānojot atgriezties Latvijā, ir tūkstošiem jautājumu un bailes, vai viss izdosies, kā izdosies, vai vispār šeit būs ko darīt un vai viņu vispār kāds šeit – Latvijā gaida? Tieši šie ir aktuālie jautājumi remigrantu vidū, kā arī jautājumi, ar kuriem arvien vairāk tiek strādāts un meklēts atbalsts.

Seminārā piedalījās un ar savu pieredzi dalījās Finanšu nozares asociācijas pārstāve Laima Letiņa. Viņa iepazīstināja ar iespējam Latvijā – kā remigrantiem saņemt aizdevumu, kā sakārtot savas parādsaistības, kas nepieciešams, lai pieteiktos aizdevumam un kādi aizdevumi ir pieejami Latvijā, kā arī iespējām atvērt uzņēmuma kontu un uzsākt uzņēmējdarbības finanšu vadību. Galvenais, ko viņa uzsvēra, ka finanšu nozare neiedala klientus remigrantos vai vietējos, bet bankas novērtē cilvēka atbildību, mērķtiecību un godīgumu.

Papildus ar pieredzi un informāciju dalījās arī ALTUM pārstāvji Andris Veismanis, Mārīte Lazdiņa un Olita Utāla. Šāda informācija ir ļoti noderīga ģimenēm ar bērniem un jaunajiem speciālistiem, jo ALTUM sniedz galvojumu aizņēmumiem mājokļa iegādei, uzsverot, ka tas nav aizdevums, bet garantija. Kā arī ALTUM piedāvā atbalstu biznesa uzsākšanai un Sociālajai uzņēmējdarbībai, lai varētu izveidot savu darba vietu pats, kā arī piedāvātu darba vietas citiem.

Pieredzē dalījās remigrants, nu jau uzņēmējs Latvijā, Kaspars Elarts, SIA “Latvia Packing” īpašnieks, kurš atgriezās no stabilas dzīves Nīderlandē, lai būtu tuvāk savai dzimtenei un tuvajiem. Atzīstot, ka atgriežoties atbalsts nebija liels, tomēr mērķtiecība bija tā, kas neļāva padoties un, saņemot atbalstu no ALTUM, atvēra savu sapņu uzņēmumu, kas šobrīd ir spēcīgs konkurents kokapstrādes uzņēmumu vidū. Neskatoties uz to, ka pēc profesijas ir pedagogs, nebeidza sapņot par savu kokapstrādes uzņēmumu un šobrīd ir stabils darba devējs vietējiem iedzīvotājiem Dobeles novadā.

Kā arī viens no būtiskākajiem jautājumiem, atgriežoties Latvijā, vai ir iespēja cerēt uz pabalstiem? Ar to savā prezentācijā dalījās Nodarbinātības Valsts Aģentūras (NVA) un Eiropas nodarbinātības dienesta (EURES) pārstāvis Juris Liepiņš. Svarīgākais ir informācija – kā iespējams Latvijā un Eiropā atrast darbu, kādi ir darba un dzīvošanas nosacījumi Eiropas valstīs, ko ņemt vērā, slēdzot darba līgumu, kā strādā privātās aģentūras, kādas ir sociālās garantijas un aizsardzība Eiropā, kā arī vairums citiem jautājumiem, kas rodas pārceļoties uz dzīvi kādā no Eiropas valstīm, vai arī – atgriežoties Latvijā! Būtiskākais, ko uzsvērt, informāciju meklēt tad, kad sāc plānot aiziet no darba, slēgt bankas kontu ārzemēs, pirkt vienvirziena biļeti atpakaļ uz Latviju, jo tad ir iespējas uz pabalstiem un sociālo aizsardzību arī Latvijā! Šī ir viena no lielākajām kļūdām, ko pieļauj remigranti.

Rekomendējam iepazīties ar speciālistu sagatavotajām prezentācijām un atbalsta iespējām, kā arī sazināties un jautāt, ko nepieciešams sagatavot pirms atgriezties Latvijā!

Jau iepriekš esam publicējuši, ka Alojas novads gaida savējos mājās un esam sagatavojuši bukletu ar atbalsta personām novadā. Buklets pieejams digitālā formātā mājas lapā www.aloja.lv, sadaļā Novads – Remigrācija, kā arī Alojas novada iestādēs un tirdzniecības vietās. Papildus tam atbalstu sniegs arī Rīgas Plānošanas Reģiona remigrācijas koordinatore Daina Šulca Tel. +371 26614179, koordinators@rpr.gov.lv

Informatīvi materiāli:

Savā pieredzē dalījās Projektu vadītāja Aiva Miškovska