Aloja

Alojas Ausekļa vidusskolas “Erasmus +” projekta 1. mācību vizīte Itālijā

No 7. līdz 16.janvārim Erasmus + projektā Cultivating Languages and Youth Entrepreneurs Alojas Ausekļa vidusskolas skolēni un pedagogi devās mācību braucienā uz Kremonu Itālijā. 

 

Tur D.Manina licejā satikās skolēni un pedagogi no visām projekta partnerskolām, lai prezentētu sagatavotos mājasdarbus. Katram partnerim bija jāiepazīstina pārējie ar savu skolu un valsti. Tāpat katra skola bija sagatavojusi prezentāciju par savu projekta tēmu. Alojas Ausekļa vidusskola dalījās pieredzē par skolēnu mācību uzņēmumiem. No citiem uzzinājām par svešvalodu mācīšanos, to nozīmi uzņēmējdarbībā, kā arī par iespējām pārtikas atkritumu pārstrādē. Prezentācijas bija tikpat atšķirīgas un radošas, cik paši skolēni, tādēļ interesantas.

 

Skolēni ne tikai prezentēja, bet arī strādāja grupās, gatavoja jautājumus vietējiem uzņēmējiem un iepazina viens otru labāk. Tāpat skolēniem bija iespēja pabūt dažās svešvalodu mācību stundās. Itāļu skolēni no klasiskās liceja programmas mācās latīņu un grieķu valodu, protams, arī angļu. Galvenā saziņa un darbs norisinājās angļu valodā, tomēr prieks, ka viesi izmantoja iespēju un, dzīvojot itāļu ģimenēs, apguva arī praktiskus vārdus itāļu valodā.

 

Pēc stundām vietējie skolēni kļuva par gidiem un vadīja ekskursijās pa Kremonu. Pilsēta, kas savulaik bijusi nozīmīgāka par Milānu, ik uz soļa lepojas ar bagātu vēsturi un arhitektūru. Skola iekārtota bijušajā klosterī, kas atrodas vecpilsētā, tādēļ tai pat ir sava piebūve – baznīca. Skolēni veikli tika galā ar 500 pakāpienu izaicinājumu un apskatīja pilsētu no galvenās katedrāles torņa.

 

Lai iepazītu vietējo uzņēmējdarbību, kultūras un vēstures daudzveidību, dalībnieki devās uz Auricchio siera ražotni, kur ar rokām pēc senām tradīcijām gatavo Provolones sieru. Redzējām, cik šāds darbs ir fiziski smags, tādēļ siera meistari ir vīrieši. Kremonā apmeklējām arī pilsētas senāko pārtikas veikaliņu (1836.g.), lai uzzinātu vairāk par vietējiem pārtikas produktiem. Pilsēta slavena arī ar Kremonas mostardu (cukurots augļu ievārījums, kam pievienotas asas garšvielas). To ēd pie gaļas ēdieniem, kā arī ar Kremonas nugatiem (saldumi, ko gatavo no mandelēm, olu baltumiem, cukura un medus). Tiem par godu katru rudeni notiek festivāls.

 

Kremona lepojas arī ar Stradivāri un citām vijoļmeistaru dzimtām, tāpēc pabijām arī skolā, kur audzēkņiem no visas pasaules māca gatavot stīgu instrumentus. Darbs tiek veikts ar rokām un prasa milzums zināšanu, kā arī juveliera precizitāti. Darbnīcā bija īpaša atmosfēra un skolēni labprāt sarunājās ar meistaru.

 

Viens no iespaidīgākajiem braucieniem bija uz Venēciju, kura visu dienu tinās biezā miglā, bet tā netraucēja izstaigāt skaisto, savdabīgo pilsētu, iepazīties ar gondoljēru darbu, apbrīnot kultūrvēsturisko mantojumu Svētā Marka katedrālē un priecāties par stikla izstrādājumiem veikalu skatlogos.

 

12. janvārī Itālijā Baltās nakts laikā D.Manina licejs piedāvāja pilsētniekiem iespēju apmeklēt koncertus, kas sākās no plkst.18 līdz pat pusnaktij. Pasākuma noslēgumā bija paredzēts Erasmus + projekta partneru koncerts. Tas sākās ar Odiseja lasījumu grieķu, itāļu, latviešu un igauņu valodā, kam sekoja mūsu skolēnu uzstāšanās, dziedot Tumša nakte, zaļa zāle un Ai, jel manu vieglu prātu. Nākamie dziedāja igauņu skolēni, tad itāļi. Pēc tam klausījāmies grieķu dzejas lasījumus. Priekšnesumu straujākajā daļā mūsu skolēni izdejoja Tautas ziņģi, grieķu meitenes dejoja tradicionālās grieķu dejas. Šķiet vislielākie aplausi un ovācijas izskanēja, kad mūsu skolēni dejoja straujo Mēs ciemiņus gaidīdami. Koncerta noslēgumā dalībnieku koris kopā ar skatītājiem nodziedāja Itālijā populāro dziesmu Nel pinto di blu. Pēc koncerta mūsu skolēni saņēma nedalītu atzinību. Piesteidzās pilsētas mērs, lai pateiktos un nofotografētos. Komplimenti un apbrīna bira kā no pārpilnības raga – skolas direktore pateicās, koncerta direktors slavēja, itālieši neslēpa sajūsmu, grieķu skolotāja izteica vēlmi dejot latviešu dejas. Gan skolēni, gan viesģimenes vēlāk anketās koncertu minēja kā vienu no visspilgtākajiem brīžiem projekta vizītes laikā, tai skaitā, vairākkārt, uzsverot tieši mūsu latviešu skolēnu priekšnesumus un tradīcijas. Itāļu skola ar nožēlu atzina, ka viņiem ne tikai nav mūzikas stundu, bet pat klavieres tiek īrētas tikai Baltās nakts pasākumam. Koncerta iespaidoti itāļu kolēģi lūdza savu skolu iegādāties klavieres, igauņu skolēni savukārt plāno organizēt tautas deju grupu. Nākamajā dienā (Itālijā mācās arī sestdienās) komplimenti nebeidzās, tomēr nācās domāt par to, ko laiks Itālijā katram devis. Skolēni bija sagatavojuši prezentācijas un stāstījumus gan par apmeklētajām vietām, gan iespaidiem skolā, ģimenēs un pilsētā.

 

Nebija viegli šķirties no jaunajām ģimenēm un draugiem. Mājupceļā apmeklējām sāls raktuves pie Zalcburgas, kā arī apbrīnojām Alpu kalnus. Mājās atgriezāmies ar jauniem iespaidiem, zināšanām un ļoti siltām atmiņām par itāļu viesmīlību.

 

Liels paldies deju skolotājai Maijai Drozdai par atsaucību un ieguldīto darbu, palīdzot sagatavot dejas šim braucienam. Paldies skolotājai Anitai Roļskijai par dziedāšanas mēģinājumiem, muzikālo pavadījumu koncertā, kā arī pašaizliedzīgo atbalstu un meistarību brīdī, kad  pēkšņi bez notīm nācās nospēlēt itāļu dziesmu kopkorim.

 

Vislielākais paldies jauniešiem par komandas garu, pozitīvismu un atbildības sajūtu pārstāvēt skolu un valsti. Nākamā projekta mācību vizīte norisināsies jau šā gada maijā Alojas Ausekļa vidusskolā. Aicinu pieteikties viesģimenes, jo arī tas ir brīnišķīgs veids, kā iepazīt citas Eiropas Savienības valstis.

 

Vineta Tiltiņa, projekta koordinatore

Alojas Ausekļa vidusskolā